open-navfaktor-logo
search
Predstavila program
Nova premijerka Italije Meloni odbacila kritike o viđenju uloge žene u društvu
Nova premijerka Italije Giorgia Meloni odbacila je kritike opozicije o njenom pogledu na ulogu žena i muškaraca u društvu.
26.10.2022. u 10:33
get url
text

- Čula sam da neko kaže da želim da žene budu korak iza muškaraca. Pogledajte me. Čini li vam se da sam korak iza muškaraca? - rekla je Giorgia Meloni u Parlamentu predstavljajući svoj politički program.

Bio je to njen odgovor na izjave Debore Serracchiani, parlamentarke iz reda opozicione Demokratske stranke, koja je tvrdi da premijerka Meloni želi da žene budu korak iza muškaraca i da budu posvećene samo porodici i djeci.

Meloni je postala prva žena premijer Italije nakon što je njena desničarska koalicija pobijedila na općim izborima 25. septembra. U utorak i srijedu će se oba doma italijanskog parlamenta izjašnjavati o povjerenju novoj vladi na čelu koje je liderka radikalne desnice Meloni.

Opozicija je optužila Meloni i za to da gaji simpatije prema fašističkom režimu 1922-1943. i njegovom vođi tokom tog vremena.

- Sloboda i demokratija su obilježja savremene evropske civilizacije u kojoj sam se uvijek vidjela. Iz tog razloga nikada nisam osjećala simpatije i bliskost prema antidemokratskim režimima, uključujući fašizam - rekla je Meloni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.