open-navfaktor-logo
search
Prijeti eskalacija
Nova serija napada SAD-a i Britanije na Jemen, Rusija traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su jučer napade na 36 ciljeva u Jemenu, u drugom danu velikih američkih operacija protiv grupa navodno povezanih s Iranom nakon napada na američke trupe prošlog vikenda.
04.02.2024. u 08:27
get url
text

U udarima su pogođena zakopana skladišta oružja Huta, raketni sistemi i lanseri koje su hutisti koristili za napad na brodove u Crvenom moru, a ciljano je 13 lokacija diljem zemlje, saopćio je Pentagon.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su udari također imali podršku Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nizozemske i Novog Zelanda.

- Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove - naveo je Austin u saopćenju.

Dodao je kako se "neće oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svijetu".

U petak su SAD izvele napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije i milicijama koje podržava, ubivši 45 ljudi, među kojima i civile.

Ti napadi, koje su osudili Iran i Irak, bili su odmazda za napad dronovima kojim su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od 40 američkih vojnika u Jordanu prošle nedjelje.

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku raspravljat će o američkim raketnim napadima na proiranske milicije u Siriji i Iraku, dok raste strah od daljnje eskalacije na Bliskom istoku.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak.

Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Dok SAD optužuju milicije koje podržava Iran za napade američkih trupa u bazama u Iraku, Siriji i Jordanu, jemenski Huti koje podržava Iran gađaju komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, kažu da su njihovi napadi solidarni s Palestincima dok Izrael napada Gazu. Ali SAD i njegovi saveznici karakteriziraju napade Huta kao neselektivne i prijetnju globalnoj trgovini.

SAD su izvele više od 10 napada na ciljeve hutista u proteklih nekoliko sedmica, ali nisu uspjele zaustaviti napade te grupe.

Jemenska novinska agencija (Saba) objavila je da su SAD i Britanija u subotu pokrenule 14 racija na pokrajine Taiz i Hodeidah.

Centralno zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) saopćilo je u nedjelju da je uništilo protubrodsku krstareću raketu u Jemenu koja je bila spremna za ispaljivanje na brodove u Crvenom moru.

- Snage SAD-a identificirale su krstareću raketu u jemenskim područjima pod kontrolom hutista i utvrdile da predstavlja neposrednu prijetnju brodovima i trgovačkim brodovima američke mornarice u regiji - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.