open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi
Novalić s Reinertsenom o jačem povezivanje ekonomija BiH i Norveške i novim ulaganjima
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.
30.11.2020. u 11:59
get url
text

Novalić je na početku razgovora istakao izuzetnu saradnju i pomoć Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini za koju je naglasio da je do sada bila ostvarivana bez ikakvih uslovljavanja, te da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou. 

Susret je upriličen i u funkciji pripreme za sutrašnje osnivanje bilateralne Asocijacije BiH - Norveška koja bi trebala donijeti čvršće povezivanje ekonomija dviju zemalja i omogućiti poslovnim subjektima jaču saradnju, te nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i unapređenje odnosa na svim nivoima sa ovom prijateljskom zemljom, ali i s kompletnim tržištem Evropske unije.

Posebno je istaknut značaj ubrzanja procesa evroatlatskih integracija naše zemlje u čemu je istaknuta snažna podrška Kraljevine Norveške.

Federalni premijer je naglasio potrebu senzibilnijeg pristupa u ostvarivanju prava na korištenje značajnih sredstava iz fondova Evropske unije, istakavši da ona zbog kompliciranih procedura i određenih uslovljavanja, u slučaju naše zemlje, teško i sporo nalaze put do krajnjih korisnika, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- Naše primarno pitanje je ekonomija i povratak započetim reformama koje su evidentno dale rezultate. Moramo razvijati i unapređivati nova područja kao što su zaštita okoliša, digitalizacija, stvaranje uslova za zapošljavanje, posebno mladih, reforma obrazovanja i drugo. To će nam donijeti ekonomski rast i tu nam je neophodna daljnja pomoć Evropske unije - rekao je premijer Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.