open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Novalić zatražio apsolutnu prednost domaćih firmi u poslovanju s državom
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji inicijativu za izmjenu Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kako bi se podstakla domaća privreda i osigurala značajna pomoć i spašavanje velikog broja radnih mjesta u novonastaloj situaciji uzrokovanoj povodom širenja koronavirusa COVID-19.
13.04.2020. u 15:08
get url
text
Fadil Novalić
Fadil Novalić

Spomenuti propis se odnosi na primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg i prestaje da važi 1. juna ove godine. Premijer Novalić predlaže i povećanje preferencijalnog faktora sa sadašnjih pet na 50 posto. On smatra da bi se predloženi postotak trebao primjenjivati sve dok traje ova situacija.

- Na ovaj način bi se podstakla domaća privreda i osigurala značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta. Ovako bi domaća privreda također dobila podršku koja bi se mjerila stotinama miliona maraka – pojašnjava premijer Novalić.

Federalni premijer ističe da apsolutno razumije intenciju smanjenja postotka preferencijalnog faktora i potrebu Bosne i Hercegovine da uskladi propise koji se odnose na oblast javnih nabavki sa propisima Evropske unije, ali da ipak smatra kako bi mjera koju predlaže umanjila neželjene posljedice za domaću privredu i koja bi ih ohrabrila na način da u ovim vremenima imaju povlašten status.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.