open-navfaktor-logo
search
Završetak za pet godina
Nove dionice na Koridoru Vc gradit će više od hiljadu radnika
Najveći infrastrukturni projekt Koridor Vc u Bosni i Hercegovini koji će saobraćajno uvezati BiH sa Evropskom unijom bit će završen za pet godina, procjena je JP Autoceste Federacije BiH.
23.04.2023. u 12:31
get url
text
Autoput izgradnja
Autoput izgradnja

Riječ je o Koridoru Vc na kojem se uskoro otvaraju nova gradilišta te će na gradnji ovog, za BiH, najznačajnijeg projekta raditi više od hiljadu radnika. Kako su naveli iz JP Autoceste FBiH, pokrenut je snažan investicijski ciklus kojem je primarni cilj do kraja 2028. godine završiti gradnju autoceste na koridoru Vc. Intenzitet radova pojačava se s dolaskom boljih vremenskih uvjeta, a u toku su predradnje za početak gradnje tunela Prenj koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata na čitavom projektu autoputa te će po svom završetku predstavljati deveti najduži tunel u Evropi.

Tunel Prenj će biti dugačak 10,90 kilometara, a radovi će trajati do šest godina i završetak je planiran do kraja 2028. godine. Cijena gradnje tunela Prenj, također, pokazuje o kakvom je projektu riječ. Naime, procjenjuje se da bi njegova gradnja mogla stajati najmanje 800 miliona maraka, ali je projekt finansijski opravdan jer će značajno ubrzati protok ljudi i robe kroz BiH, a put od Sarajeva do Mostara skratiti za 30 kilometara.

David Rajšter iz slovenske kompanije Elea iC, koja će projektovati tunel, rekao je kako će na ovom poslu raditi 50 stručnjaka iz Slovenije i Austrije, koji će dati odgovore na pitanja o sigurnosti, ventilaciji, prometu i hidrogeologiji tunela i planine Prenj.

Uz most Počitelj u Hercegovini, radi se i dionica od petlje Zenica sjever do južnog dijela Žepča u dužini od 20 kilometara. Također, radovi se izvode od entitetske linije prema Tešnju te od Tešnja do južnog dijela Maglaja u ukupnoj dužini od oko 30 kilometara. Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode na koridoru Vc iznosi više od dvije milijarde maraka.

Kako su naveli iz JP Autoceste FBiH, raspisan je konkurs za gradnju posljednje dionice na sjeveru. Riječ je o dijelu autoputa od Maglaja do Žepča u dužini od 12 kilometara.
 
- Početkom jeseni trebali bismo završiti proceduru odabira izvođača te će cijeli taj dio koridora biti u određenoj fazi gradnje. Na južnom dijelu koridora od Ivana do Konjica, zatim od Konjica do tunela Prenj te od tunela Prenj do petlje Mostar sjever u tijeku je izrada glavnog projekta koji financira Europska unija. Ova godina bit će vrlo dinamična kada je u pitanju nastavak gradnje ostalih dionica na jugu - istaknuli su iz ovog javnog poduzeća.

Naime, kako ističu, planira se brzo otvoriti dva gradilišta na jugu, i to za dionice Mostar sjever - Mostar jug i tunel Kvanj - Buna ukupne dužine 19,4 kilometra. Za dionicu Mostar jug tunel - Kvanj JP Autoceste pokreće nabavu za izradu idejnog i glavnog projekta s geološkim i geotehničkim istraživanjima, čija će realizacija trajati šest mjeseci. Iz ovog poduzeća podsjećaju i kako će tijekom ove godine biti završeni radovi na dionici Počitelj - Zvirovići u dužini od 11 kilometara, piše Večernji list

U sklopu ove dionice gradi se most Počitelj, koji, uz tunel Prenj, predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata na koridoru Vc. Inače, koridor Vc, koji bi kroz BiH trebao spojiti Mađarsku i istočni dio Hrvatske s Jadranskim morem, dug je više od 330 kilometara. Najveći dio od 274,3 kilometra gradi se kroz Federaciju BiH i trenutačno je građanima na raspolaganju izgrađenih 126,5 kilometara, a cilj je da u iduće dvije godine cijela sjeverna dionica bude operativna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.