open-navfaktor-logo
search
Proširenje cenzure
Novi ruski zakon uvodi oduzimanje stečenog državljanstva zbog diskreditacije ukrajinske operacije
Predložene izmjene ruskog zakona o državljanstvu omogućile bi oduzimanje stečenog državljanstva zbog izdaje i diskreditaciju vojne operacije u Ukrajini, objavili su ruski mediji u srijedu.
15.03.2023. u 09:58
get url
text

Ubrzo nakon što je prije nešto više od godinu dana poslala svoju vojsku u Ukrajinu, Rusija je uvela sveobuhvatne ratne zakone kako bi utišala "glasove neslaganja". Od tada proširuje cenzuru, prenosi Reuters.

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom", dok Ukrajina i njeni saveznici kažu da je to eufemizam za punu agresiju i zauzimanje zemlje.

Amandmani o oduzimanju državljanstva onima koji su ga stekli odnose se na "izdaju, diskreditaciju specijalne vojne operacije", citirala je novinska agencija RIA Konstantina Zatulina, prvog zamjenika predsjednika parlamentarnog odbora za pitanja Zajednice nezavisnih država (ZND).

Predloženi amandmani su dostavljeni odboru.

ZND su 1991. godine formirale Rusija i grupa bivših sovjetskih republika. U 2022. godini, na osnovu podataka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, više od 691.000 ljudi dobilo je rusko državljanstvo, a skoro polovina je iz zemalja ZND.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, u utorak je glasao za usvajanje amandmana na zakon kojim bi se kaznili oni koji su proglašeni krivima za diskreditaciju "dobrovoljačkih" grupa koje se bore u Ukrajini.

Kremlj navodi da većina Rusa podržava njegovu akciju u Ukrajini, a istraživanja javnog mnijenja potvrđuju tu tvrdnju.

Stotine hiljada onih koji se ne slažu s odlukom ili strahuju od regrutacije napustili su zemlju, a oni koji ostanu, rizikuju da budu uhapšeni ako se smatra da diskreditiraju vojsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.