open-navfaktor-logo
search
Brisel
Novi saziv Evropske komisije dobio povjerenje Evropskog parlamenta
Ursula Von der Leyen istovremeno je i prva žena u historiji koja obnaša funkciju predsjednice Evropske komisije
27.11.2019. u 14:56
get url
text

Evropski parlament potvrdio je danas novi saziv Evropske komisije. Za novu Komisiju, pod vodstvom Ursule von der Leyen, glasao je 461 zastupnik, protiv ih je bilo 157, dok je 89 bilo suzdržano. Nova Komisija, nakon što je danas dobila "zeleno svjetlo", svoj petogodišnji mandat od prethodnika Jeana Claudea Junckera preuzet će 1. decembra, a mandat će trajati do 31. oktobra 2024. godine.

Komesar za proširenje Evropske unije je mađarski političar Oliver Varhelyi, koji je u periodu od 2014. do 2019. godine u svojoj zemlji obnašao dužnost ministra pravde. Federicu Mogherini, na poziciji visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, zamijenit će Josep Borrel (72), koji će obnašati i funkciju potpredsjednika EK-a.

Za potpredsjednike EK-a imenovani su Frans Timmermans (Holandija), koji će biti i komesar za klimatske promjene, Margrethe Vestager (Danska), komesarka za jedinstveno digitalno tržište, te Valdis Dombrovskis (Litvanija), koji će biti i komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Ostali potpredsjednici su Maros Sefcovic (Slovačka), Vera Jourova (Češka), Dubravka Šuica (Hrvatska) i Margaritis Schinas (Grčka). Ursula Von der Leyen istovremeno je i prva žena koja obnaša funkciju predsjednice Evropske komisije. Politikom se počela baviti u 43. godini, prva je žena na funkcije ministrice odbrane Njemačke, koju je obnašala od 2013. naovamo.

Leyen (61), koja je rođena je u Belgiji, s 13 godina je doselila u Njemačku. Učlanila se u Kršćansko-demokratsku uniju (SDU). Majka je sedmoro djece, a završila je Medicinski fakultet u Hanoveru. Govori njemački, francuski i engleski. Johannes Hahn (Austrija) je postao novi komesar za budžet i administraciju.

Dider Reynders (Belgija) preuzeo je resor pravde, Mariya Gabriel (Bugarska) resor inovacija i mladih EU, dok će Stella Kyriakides (Kipar) biti odgovorna za resor zdravstva. Kadri Simson (Estonija) zadužen je za resor energetike, Jutta Urpilainen (Finska) za međunarodna partnerstva, a Thierry Breton (Francuska) za unutrašnje tržište. Janusz Wojciechowski (Poljska) za poljoprivredu, Elisa Ferreira (Portugal) za reforme, Adina Vaelen (Rumunija) za sektor transporta, Janez Lenarčič (Slovenija) za upravljanje krizom te Ylva Johansson (Švedska) za unutrašnje poslove.

Phil Hogan (Irska) imenovan je za komesara odgovornog za trgovinu, Paolo Gentiloni (Italija) preuzima resor ekonomije, Virginijus Sinkevičius (Litvanija) bit će nadležan za okoliš, Nicolas Schmit (Luksemburg) za tržište rada i Helena Dalli (Malta) za civilna prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.