open-navfaktor-logo
search
Uznemirujuće
Novi snimci iz Italije: Bolnička kapela puna kovčega, doktori imaju poruku za cijeli svijet
Novi potresni i uznemirujući snimci stižu iz Italije.
23.03.2020. u 12:28
get url
text

Sky News je objavio uznemirujući video pirlog iz bolnice u Cremoni, gradu u pokrajini Lombardiji, koja u bolničku kapelu smješta kovčege sa umrlima.

- Mrtvačnice u Cremoni ostale su bez mjesta, ali u bolnici u tom gradu nisu ostali bez poštovanja za mrtve. Novi broj stradalih, koji čekaju kremaciju premješten je u bolničku kapelu. Njihove porodice nisu mogle ni da se oproste od njih. Svi su u karantinu. Ovo je slika koja se iznova ponavlja. Svako umire sam - priča novinar Sky Newsa, naglasivši kako su odjeljenja intenzivne njege na rubu kolapsa:

- Ovako izgleda kada virus prevlada, a ovdje u Lombardiji je uveliko zavladao. Ovi pacijenti su u kritičnom stanju. Osoblje je bez dostupnog lijeka, samo pokušava da ih održi u životu. Pacijenti su ekstremno zaraženi. 

Također, u prilogu se navodi kako doktori i drugo osoblje ne rizikuje i da konstatno pere ruke, te da zaštitne rukavice, odijela i maske redovno mijenjaju.

- Istina je da su ovi ljudi iscrpljeni. Sistem je dostigao tačku pucanja, a sa njima i oni. Ali nastavljaju dalje. Oni su prva linija fronta u ovom ratu. Zapravo, oni su jedina linija - navodi se u prilogu.

Doktori iz ove bolnice su na izmaku snage.

- Veoma je opasno. Ovo je cunami. Ovdje smo 12 sati dnevno. Kući odemo na tek nekoliko sati i vraćamo se ovdje na posao. Jer ovdje smo zbog pacijenata - rekla je doktorica Leonor Tamayo.

U prilogu je prikazan i jedan pacijent koji se oporavlja, a upozoreno je kako je zastrašujuće to što su pacijenti sve mlađi i mlađi, jer se ne liječe u bolnicima, u kojima nema mjesta.

Doktorica Emanuela Catenacci, koja je inače neurohirurg, ispričala je kako je dio bolnice za intenzivnu njegu napunjen za jedan dan, a njena poruka svijetu je jasna "Zaključajte se".

- Ako vidite šta se dešava u drugoj državi, ili u dijelu vaše zemlje, čekanje više nije opcija. Možda na početku nismo znali šta će se dešavati, ali sada znamo. Nemojte misliti da ono što se dešava ovdje ne može da se dogodi svuda u svijetu. Hoće. Ukoliko ne preduzmete mjete da zaustavite to - kazala je Catenacci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.