open-navfaktor-logo
search
Udruženje banaka BiH
Novi šok za klijente: Cijene usluga i naknada u bankama uskoro bi mogle porasti
Korisnike bankarskih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo dočekati novo neugodno iznenađenje na šalterima uz činjenicu da je nemali broj ljudi s podignutim kreditima odranije prislijen plaćati i više kamate.  
25.04.2023. u 11:56
get url
text

VEZANI TEKST - Ekstraprofit: Kutle kaže da banke imaju pravni osnov za podizanje kamata

Naime, banke u u FBiH razmatraju mogućnost da zbog, navodno povećanja troškova, dižu cijene naknada i usluga po raznim osnovama. To bi se moglo odnositi na povećavanje naknade za podizanje novca na bankomatu drugih banaka, potom naknade za vođenje tekućih računa, uključujući i onih za isplatu penzija...

Da se zaista nešto sprema i da ovi navodi nisu neutemeljeni, potvrdio je za Faktor Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle. 

- Istina, ima informacija da će doći do povećanja cijena usluga i naknada banaka. Razlog su povećani troškovi banaka u prethodnom periodu. Banke će se vjerovatno povećavati cijene za onoliko koliko su im porasli troškovi - kaže Kutle i naglašava:

Berislav Kutle

- Da li će sve banke to učiniti i u kojem iznosu i za koje vrste usluga, to je teško govoriti jer sve one vode svoje samostalne finansijske politike. Mnogo toga zavisi i od odnosa ponude i potražnje. Klijentima preostaje da se dobro informišu o svim uvjetima i izaberu banku čija im cijena usluga najviše odgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.