open-navfaktor-logo
search
Utrkivanje populista
Obećanje iz FBiH o minimalcu, ispostavilo se, bilo je lažno, ali se Dodik upecao pa mu sada trebaju milioni?
Kada je tokom prošle jeseni federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović obećavao kako će minimalna plaća u ovom entitetu iznositi 1.000 KM, svako ko ima zrno poznavanja ekonomije znao je da je to prazna, populitička priča. 
30.01.2024. u 08:05
get url
text

VEZANI TEKST - Okršaj Mešalića i Mijatovića zbog obećanja o 1.000 KM minimalne plaće: Ko je miš, ko je brutalno slagao?

- Set fiskalnih zakona kojima će se, između ostalog, omogućiti da minimalna plaća radnika u Federaciji BiH bude 1.000 maraka, vrlo brzo će biti usvojen na Vladi i biti poslan u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da će biti dovoljno vremena da Parlament FBiH, nakon razmatranja, usvoji te zakone do kraja godine - poručio je Mijatović i obmanuo građane.

Zakoni nisu usvojeni, a plaća je "narasla" na 596 KM. No, kako barem tvrdi Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke, Mijatovićeve nepromišljene i neodgovorne izjave imale su "efekta" u bh. entitetu Republika Srpska.

- Politikanstvo Mijatovića isprovociralo je predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je odlučio da FBiH ne može biti nikako ispred RS-a, pa je javno licitirao, bolje rečeno zaletio se sa iznosom od 1.050 KM minimalne plaće. To je, naravno bilo previše, što je uostalom i ovih usvojenih 900 KM, pa je Dodik na kraju smanjio ambicije - kaže Pavlović.

VEZANI TEKST - Dodik naredio da minimalna plaća u RS-u ostane 900 KM, poslodavci na mukama

Ali, problemi, i to veliki, za poslodavce u RS-u su ostali, ali i Dodik mora tražiti nove milione.  

- U budžetu RS-a jednostavno nema novca za subvencionaranje firmi koje ne mogu isplatiti 900 KM radnicima na ime minimalne plaće, a takvih će biti, i to ne malo. Jedino rješenje je da se smanje doprinosi, a da li će, ne znamo.

Kada bi se u BiH na svaku isplaćenu KM plaćalo poreza 0,5 KM poslodavci bi sami podizali plaće. Međutim, nema ni znanja ni volje da se nešto konkretno i korisno uradi za društvo u BiH - smatra Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.