open-navfaktor-logo
search
Počast stradalima
Obilježena 30. godišnjica od ubistva Bošnjaka u Sokolini kod Ilijaša
U mjestu Sokolina kod Ilijaša danas je obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva u autobusu 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, kao  i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije Republika Bosne i Hercegovine, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu od agresora.
14.06.2022. u 16:55
get url
text

Obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović koji je kazao da počinioci ovog svirepog ubistva moraju doći pred lice pravde, te da se nada da će se to i desiti.

- Obilježavanje ove godišnjice je jedno od najemotivnijih kojem sam imao prilike da prisustvujem. I danas sam pod dojmom priče i svjedočenja Elvira Jahića, jednog od preživjelih u ovom autobusu smrti. Istovremeno sam razočaran jer za ovaj zločin agresora, još uvijek niko nije odgovarao- istakao je ministar Osmanović

Kazao je i kako ga raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi koji su došli da odaju počast stradalima, jer tako doprinose kulturi sjećanja.

Prisutnima su se obratili i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Tajib Delalić, predsjednik RVI Novi Grad Osman Đozo, Besim Gljiva, koji je pronašao tijela u autobusu smrti, te Elvir Jahić, jedan od osam preživjelih, saopćava Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.