open-navfaktor-logo
search
Jeffrey Epstein
Objavljeni novi dokumenti o najpoznatijem pedofilu na svijetu, kako su nabavljane djevojke, masaža je bila šifra za...
Jutros je objavljeno novih devetnaest otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s Jeffreyjem Epsteinom, osuđenim pedofilom koji je umro u zatvoru prije nego što se mogao suočiti s optužbama za trgovinu ljudima u seksualne svrhe.
05.01.2024. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je sve bio povezan s predatorom Epsteinom: U javnost izlazi popis imena koji će uzdrmati američku elitu

Radi se o drugoj seriji objave, pri čemu dokumenti objavljeni jutros ukupno imaju više od 300 stranica.

Dokumenti su dio građanske tužbe za klevetu iz 2015. koju je pokrenula Virginia Roberts Giuffre, Amerikanka koja je tvrdila da ju je Epstein seksualno zlostavljao kao maloljetnicu i da je Ghislaine Maxwell, Epsteinova najbliža saradnica, pomagala u zlostavljanju.

Jutrošnja objava dokumenta uslijedila je nakon više od 900 stranica dokumenata koji su objavljeni jučer, a u nadolazećim sedmicama se očekuje objava dodatnih dokumenata.

Očekuje se da će dokumenti ukupno, uključujući materijal koji tek treba biti otkriven, uključivati gotovo 200 imena, među njima i osoba koje su optuživale Epsteina, istaknutih biznismena, političara i drugih moćnika. Međutim, to što je neko imenovan u dokumentima ne znači nužno da je optužen ili da je počinio nedjelo.

Dokumenti se kreću od tehničkih pravnih argumenata i dokaznih predmeta do izjava u kojima se iznose navodi i opisi navodnih zločina, od kojih su mnogi ili svi izgleda već bili poznati javnosti putem drugih objava, intervjua u medijima i slično.

Jedan dokument, izjava detektiva iz Palm Beacha Josepha Recareyja, iznosi proces prema kojemu su Epstein i Maxwell pronalazili i regrutirali djevojke "za obavljanje masaže i rad u Epsteinovom domu". Recarey je bio glavni detektiv na prethodnom slučaju protiv Epsteina sredinom 2000-ih.

U dokumentu, kada ga je advokat pitao s koliko je djevojaka Recarey razgovarao o tome da ih je Maxwell regrutirala, Recarey je odgovorio:

- Rekao bih otprilike 30. 30, 33.

Advokat je upitao Recareyja:

- I na kraju te masaže, ako bi ta žrtva dovela druge prijateljice, bila bi plaćena za vrbovanje tih prijateljica?

- Tačno - odgovorio je Recarey.

U drugom trenutku, advokat je upitao detektiva:

- Dakle, jeste li utvrdili da je "masaža" zapravo šifra za nešto drugo?

Recareyev odgovor glasio je:

- Kad su išli na masažu, to je bilo radi seksualnog zadovoljenja.

U objavljenim dokumentima ima imena koja su ostala skrivena. Primjerice, u emailu koji je 2011. poslala Sharon Churcher, novinarka britanske novine Mail on Sunday, primatelju sakrivenog imena spominje nekog ko je prodan "muškarcima, uključujući dva najcjenjenija političara na svijetu", nakon čega slijedi zagrada u kojoj su dva imena precrtana debelim crnim trakama. No, u dokumentima ima i svima poznatih imena.

U jednom objavljenom emailu iz 2011. Giuffre je navela da je bivši predsjednik Bill Clinton prijetio časopisu da ne piše članke o Epsteinu i seksualnoj trgovini ljudima. 

U emailu novinarki Sharon Churcheru, Giuffre je rekla da je zabrinuta zbog davanja informacija Mailu, "s obzirom na to da je B. Clinton ušao u VF (Vanity Fair, op.a.) i zaprijetio im da ne pišu članke o trgovini i o njegovom dobrom prijatelju J.E. (Jeffreyu Epsteinu)".

Giuffre nije precizirala kada se Clintonova navodna interakcija s Vanity Fairom dogodila. Graydon Carter, urednik Vanity Faira od 1992. do 2017., rekao je u izjavi za CNN da se ta interakcija "kategorički nije dogodila".

Clintonov glasnogovornik rekao je za CNN da nemaju novih komentara o navodnom incidentu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.