open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatan obrat
Obustava istrage za ubistvo Koprene: Inspektori iznudili iskaz navodnog očevica?
Tužioci su 12 dana nakon policijskih inspektora, saslušali ovog svjedoka, konkretno 26. juna 2018. godine, kada su utvrđene, kako se navodi, određene kontradiktornosti
13.06.2019. u 09:41
get url
text

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Boška Diljevića (59) zvanog Žaga i Bogdana Diljevića (54) zvanog Lule, koje je MUP RS-a sumnjičio za ubistvo Bojana Koprene u julu 2014. godine na Manjači, uz obrazloženje da "nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo".

U naredbi se ističe da je ovo tužilaštvo u junu 2018. godine primilo izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS protiv braće Diljević, kao i zapisnike o saslušanju osumnjičenih i svjedoka, među kojima je i krunski svjedok i navodno direktni očevidac ubistva, te materijalne dokaze.

U izvještaju Uprave MUP-a RS je stajalo da se braća Diljević sumnjiče da su 7. jula 2014. godine oko 21.45 sati u mjestu Bukvalek u Banjoj Luci, nakon što su zatekli Koprenu u blizini svoje kuće, smatrajući da je došao da im ukrade stoku, uhvatili ga i uz prijetnju pištoljem, primorali da ode prema toru za ovce. U policijskom izvještaju je zatim navedeno da je Bogdan držao Koprenu i sprečavao ga da pobjegne, dok je Boško u njega ispalio jedan hitac iz pištolja, nakon čega su "leš sakrili na, za sada, nepoznatu lokaciju".

U naredbi o obustavi istrage Okružno javno tužilaštvo ističe da se uvidom u zapisnik o saslušanju krunskog svjedoka (ime i prezime poznato redakciji op.a.) iz juna 2018. godine, koje su napravili u Upravi za organizovani i teški kriminalitet RS, uviđa da je svjedok ispričao kako se družio sa Koprenom, kako je on ranije krao janjad od Diljevića, kao i da je to planirao uraditi i kritične večeri. Detaljno je inspektorima objasnio kretanje kritičnog dana, kako je oko 21.30 sati Koprena otišao prema toru Diljevića, a svjedok ostao kod vozila kojim su se dovezli. Pri tome je inspektorima ispričao i da je vidio Boška Diljevića koji je u ruci držao pištolj, te da je čuo da je došlo do svađe, a zatim vidio kako su braća Diljević odvela Koprenu prema šumici, nakon čega ih više nije mogao vidjeti, ali je začuo pucanj.

- Na kraju svjedok izjavljuje i to da je pobjegao sa mjesta događaja i otišao svojoj kući, te da u narednih deset dana iz kuće uopšte nije izlazio iz straha za svoju bezbjednost, a iz tog razloga sve do dana davanja izjave nije ni sa kim ni pričao o događaju, niti je prijavio braću Diljević zbog počinjenog krivičnog djela – istaknuto je.

A onda je uslijedio potpuni obrat.

Tužioci su 12 dana nakon policijskih inspektora, saslušali ovog svjedoka, konkretno 26. juna 2018. godine, kada su utvrđene, kako se navodi, određene kontradiktornosti. Zbog toga je krunski svjedok ponovo pozvan u tužilaštvo 19. jula ove godine i saslušan, kada je izjavio "da ništa od onoga što je naveo u svojim prethodno datim izjavama, u Upravi za organizovani i teški
kriminalitet i tužilaštvu, nije istina", te da je takve izjave dao jer je osjećao strah od inspektora Draška Vujmilović i Zorana Marića!

- Izjavio je da su prilikom uzimanja izjave stalno galamili na njega i prijetili mu da će ostati u policiji koliko god njima treba i da se neće moći vratiti u Sloveniju, gdje se nalazi na privremenom radu, jer će mu uzeti putnu ispravu. Također mu je inspektor Vujmilović zatražio da mu preda slovenačku vizu i sve vrijeme saslušanja je držao kod sebe – stoji u naredbi.

Dalje se ističe da je ovaj svjedok izjavio i da se nakon prvog saslušanja u tužilaštvu, a po prethodnom dogovoru, našao sa inpektorima Vujmilovićem i Marićem, kada su oni od njega tražili da im saopći kakvu je izjavu dao u tužilaštvu i da li je ona identična sa prethodnom koju je njima dao.

- S obzirom da je izjava svjedoka upućivala na nezakonito postupanje policijskih službenika, u skladu sa uputstvom glavnog republičkog tužioca, u ovom tužilaštvu je formiran novi predmet, u kojem je postupajući tužilac 29. aprila 2019. godine saslušao svjedoka, a u predmetu protiv osumnjičenih Draška Vujmilovića i Zorana Marića, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i iznuđivanje iskaza. Svjedok je tada ponovio da su inspektori prilikom uzimanja izjave galamili na njega, zahtijevajući da im kaže sve što zna o nestanku Bojana, iako im je on u više navrata ponovio da ne zna šta se desilo sa Bojanom ... - navodi se u tužilačkoj naredbi o obustavi istrage.

Tužilaštvo je iskaz krunskog svjedoka provjerilo i sa listingom telekomunikacionog saobraćaja sa Koprenom, te je utvrđeno da se nisu kretali na istom mjestu, niti komunicirali, a navedeni su i drugi materijalni dokazi.

- Kako se izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS bazirao isključivo na iskazu svjedoka, kao jedinog navodnog očevica kritičnog događaja, a za koji iskaz je sam svjedok posvjedočio da nije istinit i da ga je dao iz straha od postupanja policijskih službenika, a koji je u saglasnosti i sa materijalnim dokazima, donesena je odluka kao u dispozitivu ove naredbe. S ozbirom da počinilac predmetog krivičnog djela, počinjenog na štetu Bojana Koprena još uvijek nije otkriven, dalja istraga će se nastaviti prema nepoznatom učiniocu - zaključuje se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.