open-navfaktor-logo
search
Svjetska statistika
Od decembra do danas BiH druga u svijetu po rastu plaća, šta to znači za bh. građane?
Na zvaničnom Twitter nalogu Svjetske statistike objavljena je lista država koje su imale najveće povećanje plaća od decembra prošle godine.
20.05.2023. u 21:20
get url
text

Na drugom mjestu ove liste našla se Bosna i Hercegovina koja je zabilježila rast od 14,86 posto, dok se ispod nas nalaze Portugal, Bjelorusija, Rumunija, Poljska... Prvo mjesto "zauzela" je susjedna Srbija. 

Ekonomski analitičar i zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić kazao je za Faktor kako su ovi pokazatelji zasluga inflacije i činjenice da imamo relativno niske plaće u poređenju sa ostatkom Evrope.

VEZANI TEKST - Novalić: Zatekao sam nula KM, na računima Vlade ostavio 800 miliona, a nametnuti se sad kite tuđim rezultatima

- S druge strane, imamo izuzetno visoku inflaciju u komparaciji sa ostatkom regiona i Evrope. Visoka inflacija uvjetuje brzi rast plaća, međutim problem je što je to nominalni, a ne realni rast.

Šta to konkretno znači? Nominalno građani imaju više plaće, prešla se cifra od 1.000 maraka prosjeka, ali u realnom smislu oni su vjerovatno siromašniji u poređenju sa par godina unazad, odnosno raspoloživim finansijama mogu manje kupiti. Možda su puniji novčanici, ali se manje može kupiti s tim novčanicama - pojašanjava Čavalić.

Kako kaže, ne može se očekivati neki drastičniji rast plaća u BiH u narednom periodu, osim ako se ne poduzmu ekonomske reforme u smislu smanjivanja opeterećanja na rad što bi moglo povećati neto primanja naših radnika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.