open-navfaktor-logo
search
Avio saobraćaj
Od kraja oktobra ukidanje nekoliko linija sa tuzlanskog aerodroma
U upravi Aerodroma ipak očekuju da će do kraja godine ispuniti svoj plan i dostići broj putnika od 620 hiljada
29.08.2019. u 22:47
get url
text

Zimskim redom letenja, kompanija WizzAir planirala je ukinuti letove na četiri destinacije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. To će se primjenjivati od kraja oktobra, a među najznačajnijom destinacijom je let za Austriju odnosno Beč, piše Indikator.

-WizzAir smatra da mu nije profitabilan i nažalost taj let za Beč će se ukinuti u toku zimskog perioda letenja što se tiče sezone 2019/2020", kaže Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, izvijestio je RTV Slon.

Letovi na relaciji Tuzla – Beč, Stokholm, Vaxjo i Baden-Baden ponovo će biti uspostavljeni tek s početkom ljetnog reda letenja odnosno od proljeća 2020. godine.

-Oni će se vjerovatno vratiti u ljetnom redu letenja, početkom 2020. godine. Svake godine dođe do reduciranja sa 15-16 destinacija pa se u toku zimskog reda letenja smanji na 11 do 12 - navodi Karasalihović.

Inače, sa tuzlanskog aerodroma tokom cijele godine letovi se odvijaju na destinacije u Njemačkoj, Švicarskoj i Švedskoj. Kako navode u Upravi, ukidanje letova na četiri destinacije ne bi trebalo utjecati na rad i poslovanje. Očekuju da će do kraja godine ispuniti svoj plan i dostići broj putnika od 620 hiljada.

-Prošle godine smo imali 585 hiljada putnika pa bi to bilo povećanje od devet posto. Također želim napomenuti da smo koncem prošle i početkom ove godine dobili konkurenciju što se tiče samih destinacija koji idu iz i prema BiH. Banja Luka je otvorena sa tri-četiri destinacije, a Sarajevo sa jednom destinacijom - ističe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kroz Međunarodni aerodrom Tuzla tokom prethodnih sedam mjeseci prošlo je oko 340 hiljada putnika, a samo u julu to je broj od oko 68 hiljada. U Upravi očekuju da će u narednim godinama dolaziti do povećanja broja putnika od tri do pet posto na godišnjem nivou, s čime bi svakako bili zadovoljni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.