open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Od ponoći na snazi nova pravila: Šta je građanima BiH potrebno za ulazak u Hrvatsku?
Nakon više od dvije godine epidemije COVID-19 i strogih ograničenja, od danas se u Hrvatskoj ukidaju skoro sve epidemiološke mjere.
09.04.2022. u 13:15
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova i šef Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je u petak kako se od ponoći ukida većina epidemioloških mjera koje su bile na snazi do sada.

Ostaje obaveza nošenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sistemu i sistemu socijalne zaštite, za osobe koje pružaju usluge smještaja za osobe starije životne dobi i s invaliditetom, kako za korisnike i zaposlenike.

Na snazi će ostati privremena odluka o prelasku preko graničnih prelaza, s tim da se ukidaju zabrane ulaska u zemlju iz nekih država, pa tako državljani takozvanih trećih zemalja u Hrvatsku mogu ući uz valjanu COVID potvrdu dok se ta mjera ukida za stanovnike Evropske unije. Na nacionalnoj razini, ove potvrde koristit će se samo u zdravstvenom i socijalnom sistemu.

Državljani trećih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina, koji će dolaziti u Hrvatsku, moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze.

Dovoljno je da ispunjavaju epidemiološke uslove odnosno da posjeduju COVID potvrdu.

MUP Hrvatske navodi da COVID potvrde o vakcinaciji s dvije doze vrijede 270 dana, a COVID potvrde o vakcinaciji booster dozom vrijede 365 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.