open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Od sada ženama dozvoljeno plivanje u toplesu u berlinskim bazenima
U gradskim javnim bazenima Berlina žene sada mogu plivati u toplesu ako to žele, baš kao što to mogu i muškarci, mjera je koja je uvedena ove sedmice.
12.03.2023. u 14:06
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Osim što je pozdravljena kao korak naprijed za rodnu ravnopravnost u njemačkoj prijestolnici, mjera koja je uvedena ove sedmice je simptomatična za njemačku ljubav prema Freikoerperkulturu – što je doslovno prevedeno kao "kultura slobodnog tijela" koja vuče korijene iz kasnog 19. vijeka, piše CNN Travel.

Vlasti Berlina poduzele su mjere nakon što je jedna plivačica rekla da je bila spriječena da boravi na jednom od gradskih bazena bez pokrivanja grudi u decembru 2022. godine. Žena je uložila žalbu uredu gradskog ombudsmana u Senatskom odjelu za pravosuđe, različitost i borbu protiv diskriminacije.

Vlasti su se složile da je žena bila žrtva diskriminacije i ove sedmice rekle su da je svim posjetiocima berlinskih bazena dozvoljeno da idu u toplesu.

To je uslijedilo nakon sličnog incidenta u berlinskom vodenom parku u ljeto 2021. Francuskinja Gabrielle Lebreton tražila je finansijsku nadoknadu od grada nakon što su joj zaštitari naredili da napusti prostoriju kada je odbila da pokrije svoje grudi.

Ona je bila sa petogodišnjim sinom kada se incident dogodio. Govoreći za njemački list Die Zeit u to vrijeme o tome zašto je vjerovala da je to bila rodna diskriminacija, rekla je da za nju, a tome uči i svog sina, ne postoji takva razlika.

- I za muškarce i za žene, grudi su sekundarna seksualna karakteristika, ali muškarci imaju slobodu da skinu odjeću kada je vruće, a žene ne - dodala je.

Ovaj prošlosedmični potez nije bez presedana za Njemačku, jer je Getingen u centralnoj Njemačkoj postao prvi grad u zemlji koji je prošlog ljeta dozvolio ženama da plivaju u toplesu u javnim bazenima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.