open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Odbijena optužnica protiv doktora Darka Golića za obljubu pacijenta
Sudija Osnovnog suda Banja Luka donio je jučer odbijajuću presudu na ročištu bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a RS-a Darku Goliću koji je bio optužen za krivično djelo spolno uznemiravanje.
22.09.2022. u 14:58
get url
text

Saznajemo da je odbijajuća presuda donesena jer se radi o krivičnom djelu koje se goni po prijedlogu, a prijedloga nije bilo u zakonom propisanom roku. Golić se branio sa slobode, a u optuženičku klupu jučer je sjeo godinu i po nakon što se izjasnio da nije kriv za ono za šta ga tereti optužnica.

Ovo ročište je, po odluci sudije, bilo zatvoreno za javnost.

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je počinio bludne radnje nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi na UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

Sve su navodno primijetili zaposleni u UKC-u RS-a pa je uprava bolnice o tome obavijestila policiju, navodeći i to da su "od dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik ponašao neetično prema pacijentu". Nakon toga je Golić uhapšen.

Optužnica nikada nije javno objavljena, ali kako saznajemo Golić se teretio da je 19. januara 2020. u periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola Univerzitetskog kliničkog centra kao ordinirajući doktor pacijenta M. Đ, "ljubio u lice, u čemu je zatečen od medicinskog osoblja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.