open-navfaktor-logo
search
Susreti
Odbor za dijalog MC Srebrenica posjetio Parlament Austrije
Odbor za dijalog Memorijalnog centra Srebrenica posjetio je prije nekoliko dana Parlament Austrije gdje su imali priliku razgovarati sa nekim od ključnih aktera usvajanja Rezolucije o komemoriranju žrtava genocida u Srebrenici.
29.10.2022. u 08:29
get url
text

Rezolucija je usvojena jednoglasno 7. jula ove godine, a inicijatori dokumenta su savez udruženja "Consilium Bosniacum". Odbor za dijalog, kojeg čine predstavnice četiri udruženja majki Srebrenice, uposlenici i uposlenice Memorijalnog centra i članovi akademske zajednice i aktivista u oblasti tranzicijske pravde, sastao se sa zastupnicima i zastupnicama u Parlamentu Austrije i razgovarao o saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, borbi protiv negiranja genocida i samoj Rezoluciji.

- Posjeta je protekla u razgovorima o načinima na koji Parlament Austrije može podržati rad Memorijalnog centra, bilo to kroz učenje o genocidu u Srebrenici, njegovim uzrocima i posljedicama, i saradnjom u oblasti obrazovanja i javne svijesti o genocidu. Sigurni smo da Memorijalni centar ima saveznike u ljudima s kojima smo imali priliku razgovarati i razmijeniti iskustva, i imamo povjerenje da će nakon donošenja Rezolucije nastaviti raditi u skladu sa njenim tekstom. Ovim putem se zahvaljujemo i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je podrškom projekta "Istina, dijalog, budućnost" omogućila da rad Odbora za dijalog i Memorijalnog centra bude prepoznat u najvišim zakonodavnim tijelima evropskih država - saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Alma Zadić, ministrica pravde Austrije koja je prije donošenja Rezolucije boravila u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka sa Odborom za dijalog je naglasila važnost borbe protiv raspirivanja mržnje i inspiraciju životnim pričama majki Srebrenice u njihovoj borbi za pravdu.

- Njihove priče su dirljive i bolne. Njihovi sinovi i muževi su ubijeni, veoma često su jedino one preživjele. Ostale su same. Ali njihove priče su svjedočanstvo hrabrosti, volje i nade. Svaki dan iznova stoje za dostojanstveno sjećanje i kulturu sjećanja. Pokazuju nam šta moramo naučiti iz prošlosti, da budemo oprezni, da prepoznamo prve naznake dovoljno brzo. Kada raspirivanje mržnje prijeti našoj mirnoj koegzistenciji, moramo djelovati - napisala je Alma Zadić.

FOTO: Abhishek Kahlon

Predsjedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva Austrije i Bosne i Hercegovine i parlamentarka Bedrana Ribo izdvojila je važnost ovakvih posjeta i grupa za izgradnju mira, posebno se osvrćući na majke Srebrenice kazavši da su u julu ove godine "bili jedna od prvih EU država koja je poslala važan signal u Nacionalnom vijeću sa rezolucijom koja se tiče genocida u Srebrenici", te da se ovakvim rezolucijama podiže svijest ne samo o prošlosti, već i o budućnosti.

- U razgovorima sa Odborom za dijalog, ministrica Zadić i ja smo imali priliku govoriti i o budućnosti. Važno je u ovim vremenima gdje je rasprostranjena polarizacija i negiranje prošlosti stvarati svijest o zločinima iz prošlosti. To je naša odgovornost kao političara – prema žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali i prema budućim generacijama. Majke Srebrenice, koje su izgubile članove porodice u genocidu, za mene predstavljaju simbol mira i nade - izjavila je Ribo.

VEZANI TEKST - Odbor za dijalog MC Srebrenica posjetio Mauthausen: Na jednom zidu je i spomen-ploča bh. žrtvama fašizma

Ewa Ernst-Dziedzic, također parlamentarka Austrije, je prošla kroz proces donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici sa ostalim prisutnim i najavila moguću posjetu parlamentarne grupe iz Austrije Memorijalnom centru Srebrenica.

Članovi i članice Odbora za dijalog su se nakon Parlamenta Austrije sastali u Austrijskom institutu za međunarodne odnose sa bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Wolfgangom Petritschem, za vrijeme čijeg mandata je uspostavljen Memorijalni centar u Srebrenici, o čemu je i govorio. Također, sastanku je prisustvovao i Christian Durr, predstavnik Mauthausen memorijala. Posjeta je okončana sastankom i večerom sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Nj.E. Kemalom Kozarićem, saopćio je MC Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.