open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Odbrana Renata Marjanovića traži ukidanje presude od sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva 10 osoba
Odbrana Renata Marjanovića (34), prvostepeno osuđenog na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. godine u Prijedoru, zatražila je tokom žalbenog ročišta u Vrhovnom sudu RS-a da se presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje.
10.11.2023. u 16:18
get url
text

Svoju žalbu iznio je i sam Marjanović koji je naveo da očekuje da Vrhovni sud donese "pravičnu" odluku.

Marjanović je proglašen krivim za pokušaj ubistva 10 osoba u kafiću "4 WD" u Prijedoru u martu 2021. godine, kada je iz automobila izrešetao kafić ispalivši 29 metaka iz automatske puške. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

- Pisao sam žalbu u KPZ Banja Luka, ali nisam imao dovoljno listova da napišem sve, jer tamo postoji neki formular… - kazao je.

-Napisali ste na deset, tako da ste dosta toga napisali - dodao je predsjednik vijeća Vrhovnog suda RS-a Obren Bužanin.

Marjanović je naveo da je duševno bolesna osoba, te da su neki krivični postupci, koji su ranije protiv njega vođeni, obustavljeni zbog trajnog duševnog oboljenja, kao i da primjećuje da sudska praksa nije ujednačena.

- On nije da leži zatvorsku kaznu. S obzirom na njegove nalaze trebalo bi da bude upućen u neku ustanovu - kazao je njegov branilac, advokat Miroslav Pilipović.

Osporavao je kvalifikaciju djela pokušaj teškog ubistva, te naveo kako se eventualno moglo raditi o ugrožavanju sigurnosti ili izazivanju opće opasnosti.

- Ispaljeno je 29 metaka, a nikome nije falila dlaka s glave niti je povrijeđen - rekao je Pilipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.