open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev tužilaštva
Odluka suda u Moskvi: Zabranjene ekstremističke platforme Instagram i Facebook
Sud u Moskvi je ocijenio da su aktivnosti Instagrama i Facebooka "ekstremističke" i zabranio njihovo djelovanje u Rusiji, navode mediji u toj zemlji, prenio je AFP.
21.03.2022. u 17:42
get url
text

- Odobravamo zahtjev tužilaštva za zabranu aktivnosti matične kompanije Instagrama i Facebooka - Meta - rekla je sudija Olga Solopova, prenijela je ruska državna novinska agencija Tass.

Rusko državno tužilaštvo saopćilo je da su na društvenim mrežama objavljeni ekstremistički materijali u kojima se spominju navodni pozivi na nasilje nad ruskim državljanima, uključujući vojno osoblje stacionirano u Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca, tužioci su pozvali na krivičnu istragu protiv Mete, pozivajući se na ruske propagandne kanale informacija i zakone o ekstremizmu.

Pristup Facebooku i Instagramu već je bio ograničen u zemlji zbog onoga što je Moskva opisala kao "lažne vijesti" o svojoj invaziji na Ukrajinu.

Meta je rekla da će dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih vojnika, i to privremeno, dozvoljavajući objave poput "smrt ruskim osvajačima", objave koje bi inače kršile njena pravila.

Sudija je rekao da se sudska presuda ne odnosi na servis za razmjenu poruka WhatsApp, koji je također u vlasništvu Mete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.