open-navfaktor-logo
search
U Dohi
Održan prvi sastanak SAD-a i talibana nakon uspostavljanja kontrole
Predstavnici afganistanskih vlasti i američke administracije sastali su se u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara, što je bio njihov prvi susret nakon što su se američke trupe povukle iz Afganistana u augustu.
10.10.2021. u 14:25
get url
text

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Kabula i Washingtona, implementaciji sporazuma iz Dohe, humanitarnoj pomoći te afganistanskoj imovini koju je zamrznuo SAD, rekao je Amir Khan Muttaqi, ministar vanjskih poslova u privremenom talibanskom kabinetu.

- Jasno smo im rekli da pokušaj destabiliziranja vlasti u Afganistanu nije dobar ni za koga - rekao je Muttaqi za državnu afganistansku novinsku agenciju Bakhtar nakon razgovora.

Viši američki zvaničnik kazao je kako sastanak s delegacijom talibana nije povukao pitanje priznavanja talibanske vlade.

Katarske vlasti još uvijek nisu komentarisale rezultate sastanka između talibana i američke delegacije.

V.d. ministra informisanja i kulture te glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je kako se afganistanska delegacija sastala s ministrom vanjskih poslova Katara Sheikhom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem s kojim je razgovarano o bilateralnim odnosima i ekonomskim projektima u Afganistanu.

Talibani su kontrolu u Kabulu uspostavili 15. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.