open-navfaktor-logo
search
Manje nego 2017.
Odziv birača od 65 posto do 17 sati u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj
Francuski birači glasaju danas u prvom krugu predsjedničkih izbora nakon kampanje koju je zasjenila ruska invazija na Ukrajinu. Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova procjenjuju odziv na izborima 65 posto do 17 sati po lokalnom vremenu, što je četiri posto manje nego u prvom krugu 2017. godine.   
10.04.2022. u 18:47
get url
text

Analitičari predviđaju da bi odaziv na glasanje, na kojem trenutni predsjednik Emmanuel Macron traži drugi petogodišnji mandat, mogao biti najniži od 2002., što bi unijelo visok nivo neizvjesnosti u predsjedničku utrku, javlja AFP.

Kupovna moć i rat u Ukrajini nadmašili su zabrinutost birača u posljednjem dijelu neobično prigušene kampanje, koja je uglavnom bila zasjenjena izbijanjem rata. Približno 48,7 miliona ljudi registrovano je za glasanje, iako su istraživanja upozorila da bi se čak svaki četvrti građanin Francuske mogao suzdržati od glasanja.

Prva izlazna birališta očekuju se u 20 sati po pariškom vremenu kada se zatvaraju posljednja biračka mjesta u Parizu i drugim gradovima. Do tada je francuskim medijima zabranjeno citirati kandidate ili objavljivati ankete kako bi se osiguralo da ne utječu na birače.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.