open-navfaktor-logo
search
Proizvođači u minusu
Oglasili se iz Udruženja peradara FBiH: Nedovoljno nam je 1,4 miliona maraka poticaja
Uvrštavanjem peradarske proizvodnje u "Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu", federalno Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, pokazalo je sluh za probleme egzistencijalne prirode, koji potresaju bosanskohercegovačko peradarstvo, kao i tržište bijelim mesom.
13.04.2022. u 16:38
get url
text

Osim zahvalnosti, imamo odgovornost i upozoriti nadležne i cjelokupnu potrošačku javnost, da je predviđeni budžet za peradarsku proizvodnju u iznosu 1 milion 465.000 marka nedovoljan.

Za brojlersku proizvodnju, predviđeni budžet iznosi 1 milion KM. Uzmemo li u obzir da se u Federaciji BiH, na godišnjem nivou, proizvede oko 20 miliona brojlera, dolazimo do podatka da je predviđeni budžet nedostatan i da bi se morao udvostručiti da bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM/kljun.

Svaki drugi rasplet, podrazumijeva limit poticajnih sredstava po pravnom subjektu na simboličnu visinu sredstava, što za velike proizvođače predstavlja kozmetičku, a ne stratešku potporu.

Jedan utovljeni brojler konzumira, u prosjeku, četiri kilograma stočne hrane tokom intenzivnoga tova i obzirom na naglo uzlazni trend rasta cijena žitarica, kao i projekcije cijene za naredne mjesece do trenutka stavljanja dotičnih novčanih sredstava u funkciju, cijena stočne hrane će narasti za više od 0,01 KM po kilogramu, što poskupljuje proizvodnju za više od 0,05 KM po kljunu. Takvim raspletom, predviđeni million KM sredstava se brzo istopi.

Identičan scenarij je i sa proizvodnjom 18-sedmičnih pilenki, kao i sa roditeljskim jatima: teške i lake roditeljske linije.

Dakle, rezultat je u konačnici isti. Proizvođači su u problemu egzistencijalnog razmjera, a potrošači su suočeni sa cijenama koje nisu dugoročno održive.

Pozivamo resorno ministarstvo na dodatne konsultacije i detaljniju analizu ovoga problema, kako bismo došli do strateškoga odgovora na krizu u kojoj se nalazimo. Pozivamo medije i cjelokupnu potrošačku javnost na razumijevanje.

Povećanje cijene piletine na tržištu, ne povećava dobit proizvođača, niti organizatora tova. Naprotiv. Cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100, navodi se u saopćenju Udruženje peradara FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.