open-navfaktor-logo
search
Antonio Gutteres
Omicron zatvara granice u svijetu: Šef UN-a to ocijenio kao nepravedan i nemoralan čin
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je zatvaranje granica, zbog omicron varijante koronavirusa, "duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito", nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.
02.12.2021. u 07:56
get url
text

- S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoliraju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neučinkovite - rekao je novinarima, dodajući da smatra "skandaloznim" osuđivanje Afrike zbog toga što nije imunizirana.

Šef UN-a ocijenio je da zemlje ne bi smjele biti "kolektivno kažnjavane jer su identificirale i podijelile ključne naučne i epidemiološke informacije sa svijetom".

- To je nepravedno i nemoralno - ponovio je Gutteres i dodao:

- Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim - naglasio je Gutteres.

Naglasio je kako Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, nema potrebnih finansijskih resursa za oporavak ekonomije, trpi najteže posljedice klimatskih promjena, iako tome nije doprinijela, a nema potrebnih resursa za izgradnju otpornosti stanovništva.

- Pozivam vlade da radije razmisle o testovima za putnike, kao i o drugim prikladnim i učinkovitim mjerama – kazao je Guterres.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.