open-navfaktor-logo
search
Ljekari u čudu
Onkološki pacijent obolio od teškog oblika COVID-19: Kad se oporavio ustanovljeno da je i karcinom nestao
COVID-19 je možda uzrokovao nestanak karcinoma kod pacijenta, a ljekari kažu da je kod tog čovjeka mogao potaknuti "antitumorski imunološki odgovor".
15.04.2021. u 08:45
get url
text

Pacijent (61) u bolnici Royal Cornwall u Truru u Velikoj Britaniji došao je na kontrolu prošlog ljeta nakon što mu je dijagnosticiran Hogkinov limfom, rijedak rak krvi koji svake godine pogađa 2.100 ljudi u Velikoj Britaniji, piše The Telegraph.

Bolest koja se javlja kada bijele krvne ćelije izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se liječi hemoterapijom, a oko 90 posto pacijenata i dalje je živo pet godina nakon toga.

Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu prsa prepuna tumora i prije početka liječenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški COVID-19.

Nakon potpunog oporavka od zaraze, ponovo je pregledan i otkriveno je da je i rak gotovo u potpunosti nestao.

Iznenadna remisija kod Hogkinovog limfoma je moguća, ali je izuzetno rijetka. U svijetu je zabilježeno samo nekoliko desetina sličnih slučajeva.

Ovaj slučaj opisan je u naučnom časopisu "British Journal of Hematology".

Mislimo da je COVID-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor – kaže dr. Sarah Challoner iz bolnice Royal Cornwall.

Challoner dodala je da je medicinski tim vjerovao da su T-ćelije, koje se bore protiv infekcija u tijelu, također mogle napadati ćelije raka i dovesti do remisije.

Međutim, drugi su kliničari upozorili da se ne donose prerano zaključci o uzroku oporavka.

U ovoj je fazi prerano izvlačiti bilo kakve zaključke iz tih slučajeva - sasvim je moguće da je riječ o slučajnosti. Svako ko se podvrgava liječenju raka, trebao bi se i dalje pridržavati savjeta svojih ljekara, kao i zaštititi se od zaraze COVID-19, a mi potičemo sve koji mogu na vakcinaciju – kaže Martin Ledwick, glasnogovornik organizacije Cancer Research UK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.