open-navfaktor-logo
search
Tržište
Opale cijene nafte, vrijednost dolara u porastu
Cijene nafte na svjetskom tržištu opale su u ponedjeljak ujutro. Cijena brent sirove nafte pala je ispod 86 dolara po barelu, a s West Texas Intermediate (WTI) se trgovalo za 82,31 dolar po barelu.
14.08.2023. u 09:52
get url
text

Kineski ekonomski problemi u kombinaciji sa snažnim američkim dolarom utječu na cijene nafte.

Također, smanjenje proizvodnje OPEC+ značajno je zaoštrilo tržišta nafte, a trgovci naftom će pomno pratiti kinesku ekonomiju.

Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na jutarnjem azijskom trgovanju jer i tamo kineski ekonomski oporavak nastavlja razočaravati dok američki dolar jača.

Podrška cijenama nafte stigla je i od Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja je u svom posljednjem mjesečnom izvještaju navela da očekuje još više cijene ove godine. Agencija je, međutim, također saopćila da očekuje naglo smanjenje potražnje u 2024. zbog onoga što je nazvala ekonomskim preprekama.

- Globalni ekonomski izgledi i dalje su izazovni, suočeni s rastućim kamatnim stopama i strožim bankarskim kreditima, vršeći pritisak na kompanije koje već moraju da se nose sa sporom proizvodnjom i trgovinom - navodi IEA u izvještaju.

IEA je Istovremeno priznala smanjenje ponude nafte zahvaljujući rezovima OPEC+, što bi moglo uzrokovati smanjenje globalnih zaliha u drugoj polovini godine. To bi zauzvrat moglo dovesti do još viših cijena, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.