open-navfaktor-logo
search
Tendeciozne objave
Općinski sud u Sarajevu: U predmetu oštećenog vlasnika Face TV-a Senada Hadžifejzovića postupamo po zakonu
Općinski sud u Sarajevu oglasio se saopćenjem u vezi sa, kako su naveli, "višednevnim netačnim i tendencioznim objavama brojnih medija u vezi sa predmetom ovog suda u kojem se kao oštećeni javlja novinar S. H.".
17.06.2021. u 10:55
get url
text

Radi se o Senadu Hadžifejzoviću, vlasniku i uredniku Face TV, kojem je prošlog mjeseca navodne prijetnje uputio Abdulah Hajdarević, osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

VEZANI TEKST - Prijetio Hadžifejzoviću: Hajdarević pušten na slobodu, određene mu mjere zabrane

- Predmet broj 65 0 K 908432 21 Kpp nalazi se u fazi istrage kod Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je ovaj sud tokom istražne faze postupao po prijedlogu nadležnog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom A. H.

Sud je 31. maja 2021. godine, postupajući po službenoj dužnosti, u skladu sa članom 140.a, stav 1, tačke b, c, i d Zakona o krivičnom postupku FBiH, u zakonskom roku izrekao mjere zabrane prema osumnjičenom A. H., a za koje su postojali zakonom ispunjeni uvjeti:

- Mjeru zabrane posjećivanja i približavanja na razdaljinu ispod 100 m prostorijama televizijske kuće Face TV, odnosno privrednog društva  "Face" d.o.o. Sarajevo;

- Mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje da na bilo koji način, neposredno i posredno, komunicira i kontaktira sa oštećenim S. H. i da mu se približi na razdaljinu ispod 100 m te je osumnjičenom naloženo javljanje u Policijsku stanicu Novi Grad, Sarajevo i to jednom sedmično, svakog ponedjeljka od 07 do 15 sati.

Navedeno rješenje o izrečenim mjerama zabrane bilo je predmetom preispitivanja Krivičnog vijeća ovog Suda, a po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je žalba odbijena kao neosnovana i rješenje je potvrđeno.

Sud napominje da je osnovni uvjet za određivanje pritvora zbog naročite opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a što je bio prijedlog Tužilaštva u ovom postupku, da postoje dokazi koji ukazuju da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

S obzirom na to da je analizirajući dokaze Tužilaštva Sud utvrdio da se u ovom predmetu ne radi o takvoj vrsti krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine, Sud je postupajući po službenoj dužnosti, a u skladu sa članom 140.a, stav 1, tačke b, c, i d Zakona o krivičnom postupku FBiH, donio odluku o izricanju navedenih mjera. 

Radi pravilnog informisanja javnosti ističemo da Sud u konkretnom predmetu postupa u Zakonom predviđenim rokovima i na Zakonom propisan način. Netačnim izvještavanjem javnosti o predmetnom postupku vrši se neprimjeren utjecaj na neovisan rad Suda pri čemu se javnost dezinformiše i navodi na pogrešne zaključke da Sud nije postupio pravilno.

Sud poziva medije da sve informacije o radu ovog Suda provjere prije objavljivanja, uz napomenu da je transparentnost u radu jedan od naših osnovnih ciljeva, a zbog čega na sve upite novinara i građana Sud odgovara u najkraćem mogućem roku - saopćeno je iz Općinskog suda Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.