open-navfaktor-logo
search
Svjetska tržišta
Oporavak privrede: Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom
Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, jer se očekuje da će s oporavkom privrede od koronakrize ojačati potražnja za "crnim zlatom".
17.05.2021. u 08:42
get url
text

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 0,6 posto, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 65,37 dolara.

Podršku cijenama pružile su procjene o jačanju potražnje, s obzirom na to da se najveće svjetske privrede oporavljaju od koronakrize, a aktivnosti postepeno normaliziraju.

Tako je prošle sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

- Očekivani rast ponude do kraja ove godine nije ni blizu naše procjene znatno veće potražnje nakon drugog tromjesečja - saopćila je IEA.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti utjecaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

- Očekivanje da će se privreda i potražnja brzo oporaviti pomoglo je cijeni na londonskom tržištu", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Prepreku snažnijem rastu cijena predstavlja, pak, zdravstvena kriza u Indiji, trećem najvećem potrošaču nafte u svijetu, gdje se bilježe rekordni brojevi novih slučajeva zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Trgovci su prošle sedmice pratili i obnovu rada cjevovoda Colonial Pipelinea u SAD-u nakon hakerskog napada prethodnog vikenda.

Colonial Pipeline objavio je u petak da je ponovo pokrenuo cijeli sistem cjevovoda i počeo sa isporukama na svim tržištima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.