open-navfaktor-logo
search
Krivotvorenje
Optužen Benjamin Spahović i još dvije osobe: Lažne novčanice od 100 eura plasirali u platni promet BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za udruživanje radi čienjenja krivičnih djela i krivotvorenje novca.
22.07.2022. u 10:17
get url
text

Optužnica je podignuta protiv:

1. Benjamina Spahovića, rođenog 1997. godine u Sarajevu

2. Jahje Lokmića, rođenog 1994. godine u Sarajevu

3. Anje Zovko, rođene 1995. godine u Nizozemskoj.

Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba, radi vršenja krivičnih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je optuženi Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način, optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela (član 249. KZ BiH), a u vezi s krivičnim djelom krivotvorenja novca iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U februaru je Benjamin Spahović na Drveniji u Sarajevu automobilom udario i teško povrijedio sina bh. reditelja Danisa Tanovića. Spahović je priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, zbog čega bi mogao dobiti dvije godine zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.