open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Optužen bivši direktor Javnog preduzeća ONSA: Malverzacijiama sebi pribavio više od 84.000 KM
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo je optužnicu protiv Adnana Karamehmedovića, bivšeg direktora Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novo Sarajevo, ONSA d.o.o. Sarajevo, zbog krivičnog djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 
11.12.2023. u 17:27
get url
text

Optuženom se stavlja na teret da je od 01.05.2022. do 28.02.2023. godine kao direktor Javnog preduzeća ONSA d.o.o. Sarajevo, iskoristio svoja ovlaštenja da raspolaže novčanim sredstvima sa transakcijskog računa preduzeća, donoseći i potpisujući odluke kojima je sebi odobravao isplatu akontacije plaće, te potpisujući ugovore o zajmu na osnovu kojih je putem elektronskog bankarstva vršio uplate na svoj lični transakcijski račun.

Prema tužbenim navodima, optuženi je vršio uplate na transakcijske račune drugih fizičkih osoba, lažno prikazujući činjenicu da se uplate vrše po osnovu sačinjenih ugovora, znajući da takvi ugovori nikada nisu sačinjeni, te je na prethodno opisan način pribavio sebi imovinsku korist u ukupnom iznosu 84.156 KM, a drugima u ukupnom iznosu od 11.500 KM.

Također, Karamehmedoviću se stavlja na teret i da je prekoračio svoja ovlaštenja "jer je od 03.03.2022. do 01.12.2022. godine bez saglasnosti Nadzornog odbora donio i potpisao odluke kojima je oslobodio plaćanja zakupnine zakupce poslovnih prostora, i to UR Caffe bar 'A-2', za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar 2022. godine, te januar 2023. godine , kao i A&E&M d.o.o. Sarajevo za mjesece septembar i oktobar 2022. godine, te je time oštetio JP ONSA d.o.o. Sarajevo za iznos od 6.045,50 KM.

VEZANI TEKST - Afera u općini Novo Sarajevo: Direktora javnog preduzeća optužuju da je uzeo 50.000 KM

Tužilaštvo je u optužnici predložio saslušanje 13 svjedoka, vještaka ekonomske i grafološke struke i ulaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Također, predloženo je da se Karamehmedoviću izrekne sigurnosna mjera - zabrana vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.