open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba
Optužen predsjednik Centra demokratije iz Brčkog, novac udruženja trošio na suprugu i porodicu
Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Edina Ražanice (45), predsjednika brčanskog udruženja "Centar demokratije", zbog sumnje da je zloupotrebama budžetskih grantova, sebi i bliskim osobama pribavio blizu četrdeset hiljada maraka imovinske koristi.
22.12.2023. u 13:50
get url
text

Po okončanju još jedne antikorupcijske istrage, koja se odnosi na zloupotrebe grantova iz budžeta Brčko distrikta BiH, Ražanica je kao odgovorna osoba u tom udruženju optužen za teži oblik zloupotrebe položaja ili ovlasti. 

Tužilašvo je zatražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženog i svih osoba kojima je pribavljena, u ukupnom iznosu od 39. 713 KM, kao i da mu se izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od najmanje pet godina.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ražanici se stavlja na teret da je od 2017. do 2020. godine, postupajući u svojstvu odgovorne osobe ovlaštene za raspolaganje novčanim sredstvima udruženja i zaduženog za osiguranje zakonitosti rada, sredstva iz budžetskih grantova dodijeljena za rad udruženja trošio u svoju i u korist trećih osoba. 

Sumnja se da je, iako je bio dužan da raspolaže i upravlja imovinom udruženja s dužnom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja, iskoristio položaj tako što je protivno ciljevima udruženja trećim osobama plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene, plaćao zakupninu supruzi za prostor koji uopće nije služio potrebama udruženja i članovima porodice dao na korištenje skupocjene telefonske uređaje plaćene sredstvima udruženja, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, nakon što je na račun udruženja po odlukama Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade i gradonačelnika Brčko distrikta BiH isplaćen ukupan iznos od 65.500 KM na ime grantova namijenjenih za rad udruženja, svjestan da korištenjem novčanih sredstava protivno ciljevima udruženja pribavlja sebi i drugima imovinsku korist, što je i htio, on je iskoristio svoj položaj zloupotrijebivši ukupno 39.713 KM.

Pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je optužilo Ražanicu za teži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti, kojim je pribavljena imovinska korist više od deset hiljada maraka.

Usto, Tužilaštvo je predložilo sudu da optuženom izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Također, prijedlog ovog tužilaštva je i da se od optuženog oduzme imovinska korist u iznosu od 1.755 KM, kao i od osoba kojima je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to: od A. M. iznos od 7.000 KM, od K. B. iznos od 3.000 KM, od S. D. iznos od 3.500 KM, od R. R. iznos od 16.500 KM, od Š. S. iznos od 1.229 KM, od M. R. iznos od 1.229 KM i od S. Z. iznos od 5.500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.