open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Optuženi za pokušaj ubistva supruge negira krivnju: "U svesku sam zapisao kako je bilo"
Banjalučanin Luka Lovre, optužen da je vanbračnu suprugu T. P. polio benzinom i pokušao zapaliti, danas je u Okružnom sudu Banja Luka odbacio navode iz optužnice, tvrdeći da su "netačni".
12.10.2021. u 14:31
get url
text

- Razumio sam optužnicu, ali je netačno sve navedeno. Imam svesku u koju sam napisao kako se sve desilo - izjavio je Lovre, te pokazao svesku u kojoj je na nekoliko stranica sam ručno napisao svoju verziju "činjeničnog opisa".

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Branimir Jukić nije mu dozvolilo da pročita, ali su ga podsjetili da će tokom suđenja imati priliku da iznese odbranu.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka ga tereti da je 12. juna ove godine u alkoholisanom stanju u stanu u banjalučkom naselju Mejdan, nakon svađe tokom koje je suprugu nazivao pogrdnim imenima, u jednom trenutku bacio T. P. na krevet, a nakon što je ona pokušala pobjeći, polomio ključ u bravi.

Nakon toga T. P. je istrčala na balkon i dozivala prolaznike u pomoć i telefonom pokušala pozvati V. G., a Lovre joj je oteo telefon iz ruke i bacio bateriju. Potom je pobjegla u toalet, a on je flašom u kojoj se nalazio benzin polio vanbračnu suprugu po ustima, licu i tijelu, govoreći kako će je zapaliti. Zatim je benzinom polio i pločice kupatila i zapalio ga upaljačem, a T. P. je pokušala vodom ugasiti vatru.

U borbi za život, potom je ponovo istrčala na balkon i prolazniku rekla da je u opasnosti i zamolila za pomoć, a optuženi ju je udario šakom govoreći "pi… ti materina, kakvu ti pomoć zoveš, ko da ide u zatvor zbog tebe".

Lovrin branilac, advokat Aleksandar Jokić, u uvodnoj riječi se osvrnuo na kvalifikaciju da je djelo počinjeno na svirep način, te ocijenio da tužilaštvo u optužnici nije pokušalo ni da objasni ovaj element, dodavši da to znači da "učinilac želi da žrtva izuzetno pati" prije izvršenja krivičnog djela.

- Kako je onda ona prošla sa lakim tjelesnim povredama koje nemaju veze sa vatrom - istakao je Jokić.

U sudnici je danas svjedočio Ostoja Savić, inače policajac i Lovrin komšija, te naveo da je kritičnog dana čuo svađu i galamu.

- Pošto sam policajac, a i da nisam, osjetio sam da je moja dužnost da pomognem. Odmah sam istrčao vani - kazao je Savić.

Ispričao je kako je od drugih komšija saznao da su već pozvali policiju, te na balkonu uočio ženu i upitao je "da li je ona zvala pomoć", na šta je ona, dodao je svjedok, "bojažljivo klimnula glavom".

Ispričao je i da se ubrzo na balkonu pojavio i Lovre, da ih je oboje upoznao da stiže policija, a naveo je i kako je zajedno sa policajcima ušao u stan, te odmah osjetio smrad benzina.

- U pozadini sam ugledao uplašenu ženu u pripijenoj mokroj majici i primijetio da nema vidnih povreda - kazao je Savić

Govorio je i o trenutku kada je Lovre uhapšen, pojasnio da nije pružao aktivan otpor ali da je "arogantno odgovorio" da je ranije osuđivan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.