open-navfaktor-logo
search
Pokrenuli apel
Organizacija Marijini obroci koordinira hitnu pomoć za djecu u Siriji
Međunarodna humanitarna organizacija Marijini obroci pokrenula je hitan apel kako bi pomogla u prehrani djece pogođene nedavnim potresima u Siriji.
17.02.2023. u 15:20
get url
text

Iz ove organizacije su kazali kako je Sirija jedna od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

Navode i to da se Sirija, koja je opterećena građanskim ratom od 2011. godine te u kojoj većina male djece nikada u životu nije upoznala mir ili stabilnost, suočava s ogromnim izazovima u mogućnosti pohađanja škole i obrazovanja.

- Marijini obroci osiguravaju obroke djeci u gradu Alepu od 2017. godine, radeći u saradnji sa svojim iskusnim i pouzdanim partnerom Dorcasom. Program školskog hranjenja obično doseže 5.024 djeteta u 18 obrazovnih ustanova - navedeno je u saopćenju.

Zbog posljedica potresa, mnoge škole sada se koriste kao skloništa za one koji su izgubili svoje domove.

Od velike je važnosti, ističu iz organizacije, da Marijini obroci nastave dolaziti do djece s dnevnim obrokom kako bi im pružili osjećaj sigurnosti, kao i prijeko potrebnu prehranu.  

- Iskusni i visokokvalificirani tim u Dorcasu već je mobiliziran i odlazi u zajednice sa zalihama hrane. Odlučni smo, unatoč razaranju potresa, održati naše obećanje, pružajući djeci dnevne obroke. Naš hitni apel osigurat će nastavak našeg rada u ovim izazovnim i nestabilnim okolnostima – kazao je Graeme Little, glavni direktor programa u Marijinim obrocima.

Na kraju je naglasio kako su najveće poteškoće s kojima se pogođena područja trenutno suočavaju nedovoljna brzina i nedovoljne količine dopremanja pomoći, velike štete nastale na vodovodnoj i elektro infrastrukturi, otežan pristup zdravstvenoj pomoći i lijekovima te smanjen pristup gotovini i zalihama hrane.

Za više informacija i za način kako pomoći posjetite marysmealsmedjugorje.org i marysmeals.org.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.