open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Osam godina nakon "Kuma" Nisko Karkelja pravomoćno oslobođen svih optužbi
Karkelja se tokom svih suđenja branio tezom da je pomagao svojim komšijama i poznanicima, vlasnicima ukradenih vozila, da za određeni novčani iznos vrate svoje automobile od kradljivaca
01.10.2019. u 16:05
get url
text

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je pravosnažno, nakon ponovljenog postupka, Nijaza Karkelju, poznatijeg po nadimku Nisko, kojem se sudilo zbog organizirane krađe vozila i iznude, oslobodio optužbi.

Informaciju je za Faktor potvrdio Karkeljin branilac Aleksandar Remić, koji je kazao da je ova presuda pravosnažna i Tužilaštvo na nju nema pravo žalbe.

Više od osam godina nakon hapšenja u policijskoj akciji "Kum", usmjerenoj na suzbijanje automafije iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Karkelja je oslobođen, nakon što je Vrhovni sud u augustu pretprošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Nakon što je presuda jednom ukinuta i vraćena Kantonalnom sudu na ponovno suđenje, sudija Husein Delalić ga je ponovo proglasio krivim za dvije tačke optužnice, dok je za šest bio oslobođen, a kaznu mu je smanjio za mjesec.

Karkeljin branilac Remić žalio se i na tu presudu, nakon čega je Vrhovni sud zakazao pretres pred svojim vijećem i nakon tog postupka, donio pravosnažnu odluku.

Podsjetimo, u predmetu "Kum", osim Karkelje, optuženi su bili Dejan Vuković zvani Super Beba, Srećko Trifković, Srećko Mandić, Mlađen Veljović i Milosav Samardžić, koji su još davne 2012. godine osuđeni na ukupno devet godina i tri mjeseca zatvora, nakon što su sa Tužilaštvom KS sklopili sporazume o priznanju krivnje.

Prema navodima iz presude, oni su bili dio dobro organizovane grupe koja se bavila krađama skupocjenih automobila i iznudama novca od vlasnika. Krali su "golfove" visoke klase, te "škode", "passate", "audije" i terence "volkswagen touareg".

Na nagodbu nisu pristali samo Karkelja i Predrag Spaić, koji je kasnije oslobođen krivnje.

Karkelja se tokom svih suđenja branio tezom da je pomagao svojim komšijama i poznanicima, vlasnicima ukradenih vozila, da za određeni novčani iznos vrate svoje automobile od kradljivaca, a za što su ga oni sami molili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.