open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Osuđen na 16 godina i devet mjeseci zbog ubistva: Starcu iz Kotor Varoši ponovo ukinuta presuda
Vrhovni sud RS-a ponovo je ukinuo presudu Iliji Miliću (73) iz Kotor Varoši zbog ubistva Vasilja Kneževića u aprilu 2018. godine u mjestu Kruševo Brdo.
07.09.2020. u 16:24
get url
text

- Uvažavanjem žalbe branioca optuženog, ukida se presuda Okružnog suda u Banjoj Luci i predmet vraća tom sudu na ponovno suđenje - potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS-a.

Njega je u decembru prošle godine Okružni sud u Banjoj Luci, u ponovljenom postupku, osudio na 16 godina i devet mjeseci zatvora. Vrhovni sud RS-a prethodno je već jednom ukinuo presudu istog suda, kojom je Milić bio osuđen na 16 i po godina zatvora.

Optužnica je teretila Milića da je 10. aprila 2018. godine iz svoje porodične kuće uzeo automatsku pušku, a zatim otišao do obližnje doline, sa namjerom da ubije Vasilja Kneževića, sa kojim je zadnjih par godina imao problem oko seoskog vodovoda.

- Kada mu je prišao na daljini od oko dva metra, osumnjičeni je iza drveta ispalio više metaka rafalnom paljbom u njegovom pravcu. Sa lijeve strane tijela nanio mu je pet prostrijelnih rana i to dvije u predjelu lobanje, dvije u predjelu lica i jednu koja je zahvatila prednji dio lijevog ramena, grudnog koša i predio vrata, usljed čega je došlo do razorenja mozga i trenutne smrti - stajalo je u optužnici.

Nakon toga Milić je sa puškom u ruci došao u svoju porodičnu kuću, telefonom nazvao Policijsku stanicu Kotor Varoš i rekao im za ubistvo, te pozvao policiju da dođu da se preda.

U optužnici se navodi da je onda ponovo uzeo pušku, odlazi do porodične kuće Neđeljka Kneževića (oca ubijenog), a kada ga je vidio ispred kuće, rafalno je pucao prema njemu sa namjerom da ga ubije, ali ga nije pogodio.

Kao što je Faktor objavljivao nesporedno nakon ovog tragičnog događaja, Vasilj Knežević je bio jedini stanovnik u katunskom naselju u mjestu Šepirice, na obroncima Vlašića. O njegovom "hobiju" razminiranja nekadašnje linije vlašićkog fronta napravljen je dokumentarni film, a objavljivane su i novinske reportaže o Kneževićevom usamljenom i neobičnom životu, bez struje i vode u divljini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.