open-navfaktor-logo
search
Ročište na Vrhovnom sudu
Osuđen na 30 godina jer je ženu živu zapalio: Stanivuković spremio "teze" odbrane, nada se novom postupku
Branislav Stanivuković (45) danas je pred Vrhovnim sudom RS-a u Banjoj Luci zatražio da se ukine prvostepena presuda kojom je osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo vanbračne supruge Milice Marinković (33) i da se predmet vrati na novi postupak.
22.12.2022. u 15:02
get url
text

S druge strane, tužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud RS-a njegovu, kao i žalbu njegovog branioca, odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu.

Marinković je u julu 2020. godine polivena benzinom i zapaljena, a nakon par dana je preminula u UKC-u RS-a od posljedica teških opekotina. Prvostepenu presudu izrekao je Okružni sud Banja Luka u oktobru prošle godine.

Stanivuković je danas pred vijećem Vrhovnog suda RS-a pročitao "teze" koje, kako je objasnio, namjerava dokazati i detaljno obrazložiti na eventualnom novom sudskom postupku.

Između ostalog, tvrdi da je plastičnu flašu sa benzinom, iz koje je po cijelom tijelu polivena Marinković, imao u autu jer je ostala kada je sa njenim rođakom išao kositi.

Također, Stanivuković je istaknuo da namjerava obrazložiti "teze" o postupanju Centra za socijalni rad u Laktašima, o izjavama njenih roditelja koje su dali kao svjedoci na prethodnom suđenju i u kojima su govorili o tome kako ju je "mnogo volio", o tome da 30 godina nije bio kažnjavan, o navodnom lažnom svjedočenju nekih svjedoka i drugom.

Vijeće Vrhovnog suda RS-a ga je upozorilo da na današnjem ročištu nema mogućnosti za njegovo saslušanje, upitavši ga da li je iskoristio mogućnost da svjedoči tokom prethodnog postupka.

- Nisam jer sam tada bio u katastrofalnom stanju – rekao je Stanivuković.

Odbrana Stanivukovića danas je u Vrhovnom sudu RS-a dala kratko obrazloženje uložene žalbe.

- Prvostepeni sud nije dao valjano obrazloženje zašto je odbio prigovor odbrane u vezi sa pravnom kvalifikacijom djela. Cijela optužnica je zasnovana na nasilju u porodici - navodi se u žalbi odbrane koja tvrdi da se u ovom slučaju radilo o nasilju u porodici sa smrtnom posljedicom.

Odbrana je ocijenila i da postoje kontradiktornosti u izjavama svjedoka, kao da i nije dokazano sredstvo izvršenja djela jer nijedan svjedok nije vidio sporni upaljač.

Ubistvo se desilo 20. jula 2020. godine na lokalnom putu u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Prema navodima optužnice, Stanivuković je zlostavljao suprugu od 2010. godine, tukao je, maltretirao i branio da priča o tome.

Ona je 2012. godine uspjela pobjeći kod roditelja u Austriju, a Stanivuković je potom zapalio kuću njene majke u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život svoje kćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, Milica se vratila optuženom i nastavila da živi s njim u vanbračnoj zajednici, stoji u optužnici.

Precizirano je da je 20. jula 2020. godine oko 9.30 sati Stanivuković automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na lokalnom putu Mrčevci - Aleksandrovac, a kada je izašao iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina, žrtva je počela bježati.

- On je sustiže i polijeva benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt - stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.