open-navfaktor-logo
search
Predložen mu pritvor
Osumnjičeni pedofil predat Tužilaštvu iz kojeg ne negiraju da je postupajuća tužiteljica otišla na odmor
Neimenovani Sarajlija kojeg je više roditelja iz njegovog komšiluka prijavilo za bludne radnje nad djevojčicama iz naselja u kojem stanuje, uhapšen je prekjučer i predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Faktor iz te pravosudne institucije.
23.07.2020. u 12:41
get url
text

- Osumnjičeni za krivično djelo bludne radnje u sticaju inicijala M. Z. lišen je slobode 21. jula 2020. godine. U nadležnost Tužilaštva predat je jučer. Tužilaštvo Kantona Sarajevo jutros je predložilo pritvor Općinskom sudu u Sarajevu zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nisu odgovorili na pitanje da li su tačni navodi roditelja koje je objavio portal Žurnal.info prema kojima se u predmetu ništa nije radilo jer je postupajuća tužiteljica otišla na godišnji odmor. 

- Suprug je otišao u Tužilaštvo gdje mu je tužiteljica rekla da ne očekuje od predmeta previše, jer se ništa posebno nije dogodilo i da ona odlazi na godišnji. Tek kada se vrati sa godišnjeg, onda će se sve to rješavati. Mi smo tada odlučili  da moramo upozoriti komšije, kako bi oni zaštitili svoju djecu. Tako sam otkrila da moja djevojčica nije bila jedina - kaže majka jedne od djevojčica.

- Tužilaštvo KS u navedenom predmetu intenzivno poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti - kazali su iz Tužilaštva KS.

Portal Žurnal.info je objavio da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo krajem prošlog mjeseca prijavljeno da je sedmero djece iz istog naselja bilo žrtva seksualnog uznemiravanja i to od jedne te iste osobe.

Prvi šokantni slučaj desio se sa desetogodišnjom djevojčicom. Ona je, prema prijavi roditelja, 25. juna izašla iz kuće da se igra. Kada se vratila, bila je uznemirena i roditeljima ispričala da ju je komšija dirao po intimnim dijelovima tijela. Otac je otišao u policiju i sve prijavio.

Ubrzo nakon toga roditelji još šestoro djece iz istog naselja prijavili su da je i njihovu djecu seksualno uznemiravala ista osoba.

Kako su ispričali novinarima, neki od njih dotad nisu znali da se to dešavalo, dok su se neki ustručavali da prijave slučaj zbog bojazni da im niko neće povjerovati "jer se radi o jednom od najboljih komšija u naselju".

Roditelji prve djevojčice novinarki Žurnala su se požalili i na postupanje jednog od policijskih službenika, jer je, kako su naveli, nakon što su oni dali izjave u policiji, porodica prijavljenog bila upoznata sa sadržajem njihovih iskaza.

Također su naveli da su došli do saznanja da je taj policijski službenik u srodstvu sa osumnjičenim, te da je dolazio u njegovu kuću nakon što je slučaj prijavljen.

O tome je upoznat MUP Kantona Sarajevo, odnosno Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, koje je informisalo Odbor za žalbe javnosti, po čijim instrukcijama je predmet dodijeljen Sektoru krim-policije MUP-a KS, čiji pripadnici rade na provjeri ovih navoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.