open-navfaktor-logo
search
Komisija odlučila
Otkaz sudskim policajcima kojima je pobjegao pedofil iz suda u Banjoj Luci
Dvojica sudskih policajaca, obojica inicijala D. T, dobili su otkaz zbog bijega Ivice Miškovića, nepravosnažno osuđenog za pedofiliju, iz Osnovnog suda u Banjoj Luci 7. novembra prošle godine. Odluka koju je donijela disciplinska komisija je prvostepena i dozvoljeno je pravo žalbe.
29.02.2024. u 12:50
get url
text

Neposredno nakon ovog događaja, policajci Sudske policije RS-a su suspendovani i protiv njih je pokrenut unutrašnji postupak, a danas je donesena odluka da im se prekida radni odnos.

Ivica Mišković je pobjegao 7. novembra prošle nakon izricanja prvostepene presude u Osnovnom sudu Banja Luka, gdje je osuđen na četiri godine zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Mišković je iz banjalučkog suda pobjegao kroz prozor prostorije za zadržavanje, u čemu ga je pokušala spriječiti jedna sudska policajka koju je odgurnuo. Potom je otrčao, a sve su snimile nadzorne kamere.

U potragu se uključio veliki broj sudskih policajaca i pripadnika MUP-a RS-a, a raspisana je i međunarodna potjernica.

Međutim, Mišković je nakon nekoliko dana lociran u Zagrebu, gdje se i sam javio tamošnjim medijima i ispričao kako je granicu prešao ilegalno biciklom kod Bosanskog Novog.

Osnovni sud Banja Luka je 5. januara ove godine zaprimio akt Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske u kojem su navedeni razlozi zbog kojih nije udovoljeno molbi za Miškovićevo izručenje Bosni i Hercegovini.

Navedeno je da nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom o izručenju iz 2012. godine između dvije zemlje, odnosno da ovim ugovorom nije obuhvaćeno krivično djelo za koje je zamoljeno izručenje, kao i da  visina izrečene kazne ne ispunjava uslove iz ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.