open-navfaktor-logo
search
UIO BiH
Otkriven još jedan kombi preuređen za šverc cigareta
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su prilikom kontrole kombija na putnom pravcu Sarajevo – Konjic privremeno oduzeli 3.918 kutija cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO.
05.11.2020. u 09:10
get url
text

VEZANI TEKST - Trebinjac "adaptirao" kombi za šverc cigareta 

Akcizna roba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos 20.550 KM, i ovaj put je bila sakrivena u posebno preuređenim dijelovima kombija. Kao i prije nekoliko dana, službenici UIO otkrili su identičan način šverca cigareta koje su bile namijenjene "crnom tržištu" u Bosni i Hercegovini. U kombiju su bile urađene posebne pregrade koje su služile za šverc akcizne robe bez markica. Aktivnosti na terenu provedene su prema instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

I ova zapljena rezultat je akcije "Stop švercu" koju je pokrenula Uprava za indirektno oporezivanje a s ciljem sprečavanja nelegalnog prometa duhana, duhanskih prerađevina te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza. 

Protiv osobe kod koje je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, službenici UIO podnijet će izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "nedozvoljen promet akciznih proizvoda", saopćio je UIO BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.