open-navfaktor-logo
search
Piše Daily Mail
Otkriveno čime je otrovan Roman Abramovič
Nakon što je bio otrovan hemijskim agensom tokom mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, Roman Abramovič je navodno upitao: "Umiremo li?", prenosi Daily Mail.
30.03.2022. u 18:17
get url
text

Stručnjaci sada tvrde da je bivši vlasnik fudbalskog kluba Chelsea patio od ozbiljnih simptoma nakon kontakta sa hemijskim ratnim agensom iz Prvog svjetskog rata - hloropikrinom ili novičoka.

Istraživački novinar Christo Grozev, koji je detaljno analizirao incident, rekao je da se tim stručnjaka složio da je u napadu najvjerovatnije korištena spomenuta ratna hemikalija.

Abramovič i još dvojica mirovnih pregovarača imali su teške simptome, uključujući privremeno sljepilo. Ruskom oligarhu bilo je potrebno i bolničko liječenje u Istanbulu, gdje je odletio nakon pregovora u Ukrajini.

Prema jednoj teoriji, tvrdolinijaši bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu navodno su htjeli trovanjem poremetiti mirovne poteze i produžiti rat.

- Abramovič je najvjerovatnije bio otrovan hloropikrinom, hemikalijom koja je korištena u Prvom svjetskom ratu, a potom uskladištena u Drugom svjetskom ratu. Svi stručnjaci koji su komunicirali sa otrovanima, proučavali njihove fotografije i vršili lične preglede, slažu se da nije riječ ni o trovanju hranom niti o alergijama. Svi misle da je to hloropikrin ili drugi ratni agensi. Jedini način da saznate o kom se tačno agentu radi je da ove ljude dovedete u laboratoriju ili pošaljete njihove uzorke krvi na testiranje - rekao je Grozov u intervjuu za YouTube kanal Popular Politics.

Na pitanje oko kojeg se agenta svi slažu, odgovorio je: "Oko hloropikrina - to je alat koji uzrokuje gotovo sve simptome koje su otrovali u pregovorima."

Dodao je da je jedini nedostatak ove hipoteze to što hloropikrin obično emituje prilično jak miris, što znači da ga je vrlo teško dati a da ga ne primijetite. Ali tada je jedan od stručnjaka iz istraživačkog tima rekao da se navedeni proizvod može proizvoditi bez mirisa.

Kloropikrin se inače koristi u poljoprivredi kao fumigant tla i zabranjen je za vojnu upotrebu. Može se ispustiti u zrak tečnim sprejom i kontaminirati vodu ili hranu. Može se apsorbirati udisanjem, gutanjem i kroz kožu. Proizvod je veoma iritantan za pluća, oči i kožu.

Ostali prijedlozi trovanja uključivali su čak i nisku dozu novičoka, što također može dovesti do istih simptoma. Podsjetimo, novičokom se koristi u trovanju dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u njegovom domu u Solsberiju, kao i Alekseja Navaljnog.

Christo Grozev kaže da nije bilo moguće izvršiti detaljna ispitivanja o uzroku trovanja sa Abramovičem i drugim žrtvama.

- Njihovi simptomi su postepeno nestajali tokom narednih nedelja, a kako je trojka zaista bila uključena u pregovore, letjeli su sa jedne lokacije na drugu i bilo je veoma teško naći slobodan dan kada bi mogli da dođu do evropske prijestolnice i kvalitetne laboratorije u kojoj se mogu izvršiti sva potrebna ispitivanja. Nažalost, kada je to bilo moguće, metabolički procesi u njihovim tijelima već su onemogućili otkrivanje uzroka. To će ostati velika misterija - rekao je Grozev u intervjuu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.