open-navfaktor-logo
search
Investicije
Oživljavanje rudarstva u Varešu zaposlilo bi stotine radnika i udvostručilo općinski budžet
U udaljenom planinskom gradu Varešu sa historijom rudarstva koja datira iz rimskog doba, velike su nade da će britanska kompanija Adriatic Metals donijeti radna mjesta i potaknuti ekonomski preporod za kojim se žudi, piše Reuters.
31.10.2020. u 18:42
get url
text

Direktna strana ulaganja u BiH već su pala jer je birokratija odvraćala investitore. U prvoj polovini ove godine smanjena su za skoro 50 posto u odnosu na godinu dana ranije jer je pandemija koronavirusa paralizovala ekonomiju. Adriatic Metals, navodi Reuters, daje značajan poticaj uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj koja je ove sedmice rekla da je kupila 2,6 posto udjela u kompaniji za 6,6 miliona eura.

VEZANI TEKST - Faktor u Varešu: Išli smo provjeriti ima li zlata, čemu se nadaju mještani 

Nakon što je 2017. kupio bh. kompaniju Eastern Mining, Adriatic Metals uložio je oko 20 miliona dolara u geološka istraživanja i planira uložiti oko 200 miliona dolara do kraja 2022. godine, kada bi proizvodnja trebala započeti pod uvjetom da vlasti izdaju potrebne dozvole.

Početkom ovog mjeseca, Adriatic Metals je kupio i Tethyan Resource Corp., koja je vlasnik dva rudnika cinka i olova u susjednoj Srbiji, čime je postao regionalni igrač, rekao je Reutersu generalni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović.

U Varešu bi rudarstvo, kako je rekao, moglo zaposliti oko 380 ljudi koji bi radili u dva nalazišta, za koja se očekuje da proizvode srebro i cink, kao i zlato i olovo. Vlasti u Varešu bi od oživljavanja rudarstva imale itekakve koristi.

- Koncesijske naknade, kad počnu potpuno da se slijevaju, skoro će udvostručiti općinski budžet - rekao je načelnik Vareša Zdravko Marošević. Otvaranje rudnika dolazi sa stvaranjem novih radnih mjesta u mnogim pratećim sektorima, dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.