open-navfaktor-logo
search
Obješen u zoru
Ozloglašeni singapurski zakon: Muškarac pogubljen zbog trgovine jednog kilograma kanabisa
Čovjek koji je osuđen zbog uloge koju je imao u trgovini kanabisom pogubljen je vješanjem u Singapuru, uprkos pozivima njegove porodice, aktivista, i Ujedinjenih naroda da mu poštede život.
27.04.2023. u 10:28
get url
text

46-godišnji Tangaraju Supiah obješen je u zoru u srijedu nakon što je osuđen za učešće u krijumčarenju jednog kilograma kanabisa.

Singapur ima ozloglašene snažne zakone protiv trgovine drogom i više puta je ponavljao da je potencijal smrtne kazne za one koji su uključeni u posao snažno odvraćanje, piše Unilad.

Međutim, oni koji su se protivili pogubljenju sugerirali su da dokazi protiv Supiaha nisu jaki i tvrdili su da je imao ograničen pravni pristup u periodu između osude i izricanja kazne.

Azijski grad-država se suprotstavio tim tvrdnjama navodeći da mu je dato pravično suđenje, kritikujući one koji su doveli u pitanje njihove postupke.

Suppiah, državljanin Singapura, osuđen je zbog svoje uloge u trgovini kanabisom 2013. godine nakon što su zvaničnici otkrili količinu kanabisa, koja je više od dvostrukog iznosa potrebnog za izricanje smrtne kazne.

Međutim, Suppiah nije pronađen sa drogom ili tokom isporuke droge, iako su tužioci tvrdili da je on odgovoran za organizaciju isporuke.

Također su do njega došli tragom dva telefonska broja koje je koristio dostavljač.

Kokila Annamalai, aktivista protiv smrtne kazne, rekla je da je pogubljenje izvršeno uprkos molbama za pomilovanje upućenim predsjedniku.

Ujedinjene nacije su se također zalagale za zaustavljanje pogubljenja, tražeći od zemlje da "usvoji formalni moratorij na pogubljenja za krivična djela povezana s drogom".

Prošle godine u Singapuru je pogubljeno 11 osoba zbog droga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.