open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Pada li u vodu Fortin naum: Opozicija može Čovićevog zeta ostaviti bez doživotne direktorske fotelje u BHANSA-i
Lako bi mogle pasti izmjene i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koje između ostalog predviđaju neograničen broj mandata rukovodstvu agencije na čijem je čelu zet lidera HDZ-a Dragana Čovića Davorin Primorac. Mogle bi pasti, ali ne zbog neslaganja vladajuće koalicije već zbog opozicije.
15.02.2024. u 19:11
get url
text

VEZANI TEKST - Zakoni o odbrani i BHANSA-i: Na dnevnom redu rješavanje kadrovskih želja HDZ-a, hoće li ih "Trojka" staviti na prvo mjesto

Ovaj zakon je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine vraćen iz hitne u skraćenu proceduru usvajanja, a to znači da sada mora proći nadležnu komisiju. U ovom slučaju nadležna je Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma u kojoj pak opozicija ima većinu.

Od devet članova komisije, njih pet je iz opozicionih parlamentarnih stranaka. To znači da ako svih pet bude na sjednici Komisije i svih pet glasa protiv, izmjene i dopune Zakona o BHANSA-i dobijaju negativno mišljenje.

Zastupnički dom može vratiti zakon komisiji na ponovno odlučivanje, ali u slučaju i drugog negativnog mišljenja, zakon automatski pada.

Kontaktirali smo svih pet opozicionih članova Komisije za saobraćaj i komunikacije i svih pet je reklo da će na sjednici Komisije biti protiv predloženih izmjena i dopuna Zakona o BHANSA-i.

- Nije principijelno i konstruktivno budućnost države podređivati trenutnim ličnim interesima jedne političke stranke, u ovom slučaju HDZ-a – dio je odgovora Milana Dunovića iz DF-a, koji će biti protiv ovog zakona i dopuna Zakona o odbrani.

Nenad Grković, zastupnik stranke Za pravdu i red i član Komisije za saobraćaj i komunikacije, kazao je da apsolutno neće podržati zakon, pogotovo u vezi s ukidanjem ograničenja broja mandata rukovodstvu BHANSA-e i članova Vijeća ove agencije.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović je odgovorio da će biti protiv ovakvog zakona, a ako ipak prođe u prvom čitanju u Zastupničkom domu da će uložiti amandmane, ocijenivši da je "ovakav zakon štetan po BiH".

- Ja sam i na sjednici Zastupničkog doma, kada je raspravljalo o hitnosti, rekao da sam i protiv hitnosti i protiv principa zakona jer se omogućava da direktor može doživotno biti direktor. To nije principijelno ni sistemski pristup. Ako je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (Naša stranka) mislio mijenjati sistem, što to nije predložio i za druge institucije iz svog resora. Tako da ću biti protiv i na Komisiji i u Zastupničkom domu – rekao je Jasmin Emrić, zastupnik NES-a.

Protiv će biti i Edin Ramić, zastupnik SDA i član Komisije.

- Nećemo podržati jer se BHANSA postavlja kao izuzetak u vezi s trajanjem mandata. Očigledno se radi o povlaštenom pristupu zbog kadrova HDZ-a – dodao je Ramić.

Sjednica Komisije za saobraćaj i komuniakcije još nije zakazana, ali bi morala biti do sjednice Zastupničkog doma 28. februara. Ukoliko joj svi budu prisustvovali i ispoštuju ovo šta su rekli, od izmjena i dopuna Zakona o BHANSA-i nema ništa.

Članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije ZDPSBIH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.