open-navfaktor-logo
search
Barel 82 dolara
Padaju cijene nafte na svjetskom tržištu
Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, drugu zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših nivoa u više godina. Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najvišeg nivoa u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.
08.11.2021. u 09:42
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,7 posto, na 81,27 dolara. U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti idućih mjeseci prema 90 dolara.

Na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanju proizvodnje u decembru za 400 hiljada barela dnevno. Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra tačkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u grupi vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Vašington razmotriti niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ osigurao snabdijevanje energentima po pristupačnim cijenama. Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.