open-navfaktor-logo
search
Ima stradalih
Pakistan izveo uzvratne udare na ciljeve militanata u Iranu
Pakistan je u četvrtak saopćio da je izveo napade na ciljeve militanata u Iranu, dan nakon što je Teheran pokrenuo napade na teritoriju Pakistana.
18.01.2024. u 08:00
get url
text

Iranski državni mediji izvještavaju da su tri žene i četvero djece poginuli u eksplozijama na jugoistoku zemlje.

- Jutros je Pakistan poduzeo niz visoko koordiniranih i posebno ciljanih preciznih vojnih napada na teroristička skrovišta u iranskoj provinciji Siestan-o-Baluchistan - navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, dodajući da je "jedan broj terorista ubijen".

Napad je uslijedio nakon što je Iran potvrdio da je izvršio napade na "terorističku grupu" kasno u utorak u Pakistanu - u napadu za koji je Islamabad rekao da je u njemu ubijeno dvoje djece.

- Jutrošnja akcija poduzeta je u svjetlu vjerodostojnih obavještajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmjera - saopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

Iranska zvanična novinska agencija IRNA izvijestila je da se "čulo nekoliko eksplozija u nekoliko područja oko grada Saravana", citirajući jednog pokrajinskog zvaničnika.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je osudilo "ničim izazvano i očito kršenje suvereniteta Pakistana" prije nego što je opozvalo svog ambasadora iz Irana i blokiralo izaslanika Teherana - koji je trenutno u Iranu - da se vrati u zemlju.

Napad raketama i dronovima bio je usmjeren na grupu Jaish al-Adl u Pakistanu, saopćila je iranska vlada, nakon što je Teheran također pokrenuo napade u Iraku i Siriji na, kako je rekao, "antiiranske terorističke grupe".

Teheran i Islamabad često optužuju jedan drugoga da su dozvolili militantima da djeluju sa teritorije drugog kako bi započeli napade, ali je rijetkost da se zvanične snage s bilo koje strane angažiraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.