open-navfaktor-logo
search
Epilog afere
Pala vlada kancelara Kurza: Austrija ide na izbore
Ovo je epilog afere u čijem je centru objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji
27.05.2019. u 16:58
get url
text

Vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

Ovo je epilog afere u čijem je centru objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je prekinuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara Kurza podnijeli su socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen ranije se izjasnio protiv "rušenja" prijelazne vlade, te je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelirao na političare da ne razmišljaju stranačko-politički, već državnotvorno do prijevremenih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.