open-navfaktor-logo
search
Mi smo djeca ove zemlje
Palestinci izveli predstavu o Isusovom rođenju u savremenoj Palestini: Nada se rađa iz olupine bola
Palestinski kršćanski pozorišni umjetnici nastupili su povodom Božića i na pozornici odigrali predstavu pod naslovom "Nada se rađa iz olupine bola", a koja prikazuje Isusovo rođenje u uslovima savremene Palestine.
25.12.2023. u 14:22
get url
text

Kršćani širom svijeta u veselju i izobilju proslavljaju Božić uz ukrašene i praznično osvijetljene ulice i trgove, ali taj praznik u Palestini, gdje se Isus Krist i rodio, prolazi u sjeni masakra i napada koje Izrael nastavlja izvoditi na Pojas Gaze.

Crkve u Palestini otkazale su proslave i svečanosti, ograničavajući proslave Božića na isključivo vjerski dio.

FOTO: AA

Glumci Kulturnog centra Al-Sebil, koji je u vlasništvu palestinskih kršćana, nastupili su u teatru Notre Dame u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i izveli predstavu "Emanuel", koja prikazuje rođenje Isusa Krista u današnjim uvjetima izraelske okupacije i napada na Palestinu.

Predstava je izvedena pod naslovom "Nada se rađa iz olupine bola", a njen režiser Imad Atallah rekao je za Anadoliju da govori o rođenju Isusa Krista u uvjetima u kojima Palestinci žive danas.

- Naša poruka cijelom svijetu je ljubav i mir. Bez obzira na to šta nam se dogodi, mi ćemo ostati u svojoj zemlji. Mi smo djeca ove zemlje - poručio je Atallah.

FOTO: AA

Nadbiskup Grčke pravoslavne crkve Sebastia Atallah Hanna, koji je pogledao predstavu, čestitao je Božić kršćanskom svijetu i pozvao na akciju za okončanje napada na Pojas Gaze.

- Tražimo od cijelog svijeta i svih slobodnih ljudi svijeta da preduzmu hitne i efikasne mjere kako bi zaustavili ovaj rat - rekao je Hanna.

Ističući kako je Božić u Palestini ove godine dočekan u bolnoj i tužnoj atmosferi, Hanna je uputio molitvu Bogu za zaustavljanje rata i stradanja nevinih civila u Pojasu Gaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.