open-navfaktor-logo
search
Počelo saslušanje u Hagu
Palestinski ministar vanjskih poslova zatražio od ICJ-a da prekine izraelsku okupaciju i proglasi je nezakonitom
Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki obratio se u ponedjeljak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) pozivajući sud da prekine izraelsku okupaciju i proglasi je nezakonitom.
19.02.2024. u 12:51
get url
text

- Pozivamo Međunarodni sud pravde da proglasi izraelsku okupaciju nezakonitom i naglasi neophodnost njenog trenutnog i bezuvjetnog okončanja - rekao je Al-Maliki tokom saslušanja u ICJ-u.

U ponedjeljak je počelo javno saslušanje u vezi s pravnim implikacijama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

- Vrijeme je da se okončaju dvostruki standardi i provedu međunarodni zakoni u svim zemljama bez izuzetka - rekao je on.

Govoreći o surovoj stvarnosti s kojom se suočavaju Palestinci, ministar je rekao:

- Izrael je Palestincima ostavio samo tri opcije: raseljavanje, pritvor ili smrt.

- Palestina ostaje najveći test kredibiliteta međunarodnog sistema zasnovanog na zakonima, a čovječanstvo ne može podnijeti njegov neuspjeh - naglasio je on.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.