open-navfaktor-logo
search
Godišnjica Nakbe
Palestinski predsjednik Abbas pozvao na suspenziju članstva Izraela u UN-u
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je danas međunarodnu zajednicu da suspendira članstvo Izraela u Ujedinjenim nacijama (UN) zbog ometanja provedbe UN-ovih rezolucija i međunarodnog prava.
15.05.2023. u 21:16
get url
text

Palestinci danas obilježavaju 75. godišnjicu Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjaju o danu kada će se vratiti u domovinu.

Tim povodom, a tragom relevantne rezolucije koju je Generalna skupština UN-a usvojila 30. novembra 2022.godine, u sjedištu UN-a danas je prvi put održan prigodan program povodom 75. godišnjice Nakbe.

- Zahtijevamo danas, službeno, u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim rezolucijama, da osiguramo da Izrael poštuje te rezolucije ili suspendiramo članstvo Izraela u UN-u - rekao je Abbas u obraćanju skupu.

Palestinski čelnik rekao je da je UN od 1947. godine donio stotine rezolucija koje priznaju prava palestinskog naroda, ali da niti jedna rezolucija do sada nije provedena.

Optužio je SAD i Veliku Britaniju da šute naspram agresije koja je u toku i odbijaju pozvati Izrael na odgovornost za njegovu okupaciju palestinske zemlje i izgradnju ilegalnih naselja.

- Britanija i Sjedinjene Države posebno snose političku i etičku odgovornost direktno za Nakbu palestinskog naroda, jer su sudjelovali u pretvaranju našeg naroda u žrtvu kada su odlučili uspostaviti i posaditi još jedan entitet u našoj historijskoj domovini za svoje vlastite kolonijalne ciljeve. Te su se zemlje željele riješiti svojih Židova i izvući korist iz njihove prisutnosti u Palestini - kazao je Abbas.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za zaštitu palestinskog naroda.

- Svaki dan smo izloženi nasilju. Svaki dan se žalimo. Svakodnevno vas pozivamo, molim vas zaštitite nas, molimo vas zaštitite nas. Zašto nas ne zaštitite? Zar nismo ljudi? Vi čak štitite i životinje - rekao je Abbas.

Šefica UN-a za politička pitanja Rosemary Di Carlo pozvala je Izrael da prekine svoju okupaciju.

- Želimo vidjeti neovisnu državu Palestinu koja živi rame uz rame s Izraelom u miru i sigurnosti, s Jerusalemom kao glavnim gradom obje države - rekla je Di Carlo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.